Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne sa ja til solenergi i Hortenshallen

Artikkelen er over 3 år gammel

De fire neste årene har kommunen satt av 7,5 millioner kroner til solenergi. Besparelsen i energiutgifter er beregnet til 300.000 kroner i året.

Horten kommune skal i alle store byutviklingsprosjekter som Indre Havneby, havneområdet og Skoppum vest legge vekt på bærekraftig byplanlegging gjennom klimasmarte og miljøvennlige løsninger slik at Horten framstår som en klima- og miljøkommune. I formannskapet denne uka ble sak om solfangerprosjekt i Hortenshallen behandlet. Politikerne er positive til sol som energi i hallen.

LES OGSÅ: MDG-Moskvil: – Tar i bruk grønn teknologi for å få kontroll på strømregningen 

Stadig dyrere strøm

Strøm er tilnærmet utslippsfri, men koster mer og mer i rent forbruk og nettleie. Den ventede veksten i nettleien er særlig forårsaket av effektleddet. Dette er innført for å redusere nettbelastningen i kritiske timer av døgnet. Dette øker dessuten behovet for kostbare styringssystemer. Dette betyr at for å oppnå lavest mulig effektkostnad, for eksempel om natten, må det investeres betydelig i styringssystem.

Satse på solenergi

Administrasjonen vurderer det som hensiktsmessig å satse på solenergi. Det er to typer, elektrisk strøm som enten brukes direkte eller lader batterier, og oppvarming av vann som enten brukes direkte eller går til sesonglageret i bakken til bruk om vinteren når sola ikke skinner så mye. Sesonglagret energi kan med visse tilpasninger benyttes til kjøling, også gratis.

LES OGSÅ: Nå er det strømsparing som gjelder – Disse grepene er populære 

Horten kommune har innledet et samarbeid med forskermiljøet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Anergy AS for å se på konkrete løsninger for lagring av solenergi. Dette er det forsket på i lang tid, og det er etablert et testanlegg på Ås.

Kommentarer til denne saken