Kritisk til skoleprosjekt: «Vi leser jo ikke med tissen»

– Å knytte en ferdighet til kjønn er uheldig, skriver Morten Oddvik i sitt innlegg til Gjengangeren

– Å knytte en ferdighet til kjønn er uheldig, skriver Morten Oddvik i sitt innlegg til Gjengangeren Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerGranly skole skal roses for sitt langvarige engasjement for barns leseglede. Tradisjonen «Kule menn leser» har dessverre statistikken på sin side, men har vel i form gått ut på dato?

LES OGSÅ: – Det gjelder å finne fram til det de unge selv liker å lese, i stedet for å trøkke klassikerne ned over ørene på dem

Å lese er en grunnleggende ferdighet. Leseglede er en kilde til livsglede. Å inspirere barn og unge mennesker til å finne mestring og glede i å lese er en demokratisk forutsetning for et samfunn. Det beklagelige med fokuset på at «kule» menn leser er at det opprettholder en stereotypi om at gutter ikke leser, og med vond vilje at menn som leser er kule. Hva sier det om kvinner som leser? Dette lukter det emment åttitall av. 

Å knytte en ferdighet til kjønn er uheldig. Lesekompetanse i skolen knytter seg ofte til skjønnlitteratur, mens det egentlig er flest fagtekster elevene møter. Dagens tekstbegrep er, og bør utvides til, å gjelde en rikere flora av tekstmangfold – fra intrikate tekstbaserte nettspill til tekniske instruksjoner for å konstruere en konkret innretning. 

Å være mann bør ikke være ensbetydende med at en sjeldent åpner en (e)bok, ei heller at det å være kvinne er ensbetydende med at man sjeldent drar på jakt. Til det har samfunnet vårt blitt for fargerikt og variert. Heldigvis.

Hva med å invitere voksne mennesker fra alle typer yrker – kanskje oss foreldre og foresatte – til å være gode rollemodeller på en lesedag? «Varme voksne leser»? Det kan jo i beste fall aspirere til mer leseglede og kunnskapstørst i og utenfor skolen.

For det er litt som en lesehest jeg kjenner sa etter å ha hørt om denne tradisjonen: Vi leser jo ikke med tissen, men med hodet og hjertet vårt. 

Morten Oddvik 

Lesende far 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags