Gå til sidens hovedinnhold

Wesenlund-bysten utsatt for hærverk

Artikkelen er over 5 år gammel

Har skjedd i løpet av natten. Politiet ber om tips.

Folk som var ute og vandret i morgentimene oppdaget at noen i løpet av natten har brekt festet som holder bysten av Rolv Wesenlund oppe på sokkelen. I løpet av kort tid var Petter Sørsdal – bror til initiativtaker Rune Sørsdal – på stedet.

Politiførstebetjent Henning Johannessen, som egentlig har fri i dag, ankom kort tid etter.

– Dette er rett bare fryktelig trist, sier Johannessen.

Han ble værende på stedet til en politipatrulje ankom.

Søndag formiddag opplyser Vestfold-politiet at de står uten spor i saken, og at de ber om tips fra mulige vitner.

Mange måneders arbeid

Selve bysten er nå sikret og fjernet fra stedet. Bare sokkelen og fundamentet til bysten står igjen. Bysten vil bli sendt til Danmark der den skal repareres av kunstneren bak verket, Nanna Drewes Brøndum.

 

– Jeg vil ta kontakt med støperiet i morgen, og så får vi vurdere hvordan vi skal reparere skadene, sier hun. – Hvis man sveiser for å sette på et nytt feste, vil det farge metallet. Derfor må vi sammen drøfte hvordan vi skal gå fram. Heldigvis ser det ikke ut til at selve hodet er skadet.

En gave gitt av kjærlighet

Hun har arbeidet med bysten i tre måneder. I tillegg kommer arbeidet ved støperiet.

– Hva føler du når du får vite at noen ikke verdsetter arbeidet ditt og ødelegger det på denne måten?

– Det er fryktelig ergerlig. Ikke bare fordi jeg har arbeidet lenge med bysten, men også fordi mange mennesker har lagt et stort arbeid i samle inn penger til å få reist bysten. Det var en gave gitt av kjærlighet og varme. Da er det synd at noen drives av trang til å ødelegge, og synd at man skal måtte gå rundt og engste seg for at slikt skjer igjen, sier kunstneren.

 

– Dessverre, sier Drewes Brøndum, – kan man aldri sikre seg helt mot folk som drives av trangt til å ødelegge. Vi har jo sett eksempler på hele statuer som er blitt halshogd ved at folk bruker baufil.

– Det må ha vært lagt mye kraft i det for å få brukket bysten bakover. Festet skulle vært mer enn kraftig nok, hvis bysten hadde stått i et galleri. Men det gjør den jo ikke. Nå må vi overveie om vi kan få forsterket festet på noen måte.

– Hvor lang tid vil det ta å reparere bysten?

– Det tør jeg ikke si. Det kommer også an på støperiet, sier Drewes Brøndum.

Sterke reaksjoner

En av dem som kom tidlig til Wesenlundtorget var Wilfred Solberg. Hortens 17-maigeneral har det til felles med Rolv Wesenlund at begge er utnevnt som æresborgere i Horten. Solberg har heller aldri lagt skjul på at han er tørrlagt alkoholiker.

– Jeg har gjort mye dumt i fylla, jeg også, men aldri noe så tåpelig som dette, sier han hoderystende.

 

Initiativtaker til kronerullingen «Rolv på sokkel», Rune Sørsdal, fikk vite om hærverket da han tidlig søndag morgen logget seg på Facebook-gruppa «Du vet du kommer fra Horten når ...» Der lå det bilder som forbipasserende hadde tatt i morgentimene.

– Men akkurat denne morgenen føltes det ikke så greit å være fra Horten, sier mannen som selv bor i Stavanger. Han besøker imidlertid hjembyen ofte, og det var på et slikt besøk han fikk ideen om å hedre Rolv Wesenlund med en byste på Wesenlundtorget.

– Det er jo helt utrolig at noen kan få seg til å gjøre noe sånt. Heldigvis er jo bysten forsikret. Nå får vi bare håpe at det ikke tar lang tid å reparere den, og få den på plass igjen.

Politiet ønsker tips

Ordfører Are Karlsen er også sjokkert over en slik vandalisme.

– Jeg har nesten ikke ord. Her har folk stått på frivillig og samlet inn penger for å hedre Rolv Wesenlund, og så finner noen på å ødelegge det. Jeg skjønner ikke hva som driver folk som finner på sånt, sier han.

 

Fra neste år er det meningen at kommunen skal overta ansvaret for bysten.

– Men vi kan ikke la slike episoder ødelegge for det positive og gode som skjer i byen, sier Karlsen.

Nå ønsker politiet å komme i kontakt med folk som kan ha opplysninger om saken.

– Vi ser ingen hensikt med å forsøke å sikre fingeravtrykk. Mange har vært her i løpet av morgentimene og tatt på bysten, og selv om gjerningspersonens fingeravtrykk kan befinne seg blant dem, kan vedkommende også hevde at han var her i morges, og fant bysten ødelagt, sier politiførstebetjent Thorleif Rustad.

– Det finnes overvåkingskamera på Esso, tvers over gata. Vil dere se om dere kan finne gjerningspersonen der?

– Det spørs om det har så mye for seg. Kameraene på Esso er rettet mot bensinpumpene, og ikke mot Wesenlundtorget, sier Rustad.

Kommentarer til denne saken