Ja til kommunen – nei til profitt på velferd

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerHøyres Jan Nærsnes er misfornøyd fordi jeg setter søkelys på politikken deres.

Jan Focas tar feil 

Det kan jeg forstå. Jeg hadde heller ikke vært fornøyd dersom noen hadde påpekt at partiet mitt går for bygging i marka, privatisering og konkurranseutsetting, flere private barnehager, kommunalt eiendomsselskap fremfor normal kommunal drift, nedbremsing av bytte til mer miljøvennlige biler og at andre del av kulturkvartalet ikke blir utviklet. Uansett er dette Høyres uttalte politikk i Horten; i praksis, i kommunestyret og i medieutspill. Så jeg tar nok ikke feil. Nærsnes beskylder meg også for å komme med uakseptable sammenlikninger. Dette ha jeg selvsagt aldri gjort. Likevel ba jeg om at Gjengangeren fjernet avsnittet som Nærsnes misforsto i aller verste mening. Han kunne kontaktet meg direkte.

Forunderlig og trist at SV truer med å støtte Høyre 

Nærsnes er også misfornøyd med at jeg bruker begrepet ”velferdsprofitører” og avleder med andre saksfelt. La oss holde oss til saken: Store norske leksikon definerer begrepet profitør slik: ”En som skaffer seg uberettiget profitt.” Jeg skjønner godt at Høyre ikke liker dette, men jeg mener det passer: Flere private selskap og privatpersoner tjener seg søkkrike på overskudd fra sykehjem, barnevern, rusbehandling, barnehager osv. som drives for skattebetalernes penger. Dette er overskudd som burde brukes til å sikre enda bedre tjenester for unge, eldre og syke i stedet for å ende opp i lommene på velstående privatpersoner og multinasjonale selskap, ofte i skatteparadis. Ettersom slike overskudd etter min mening er uberettiget tilegnet profitt, mener jeg begrepet velferdsprofitører er passende.

Dokumenterte tilfeller av en rekke privatiserte tiltak som generer store overskudd for private er blitt smertefullt for Høyre. Det ferskeste eksempelet er Aleris, som ifølge Fagbladet utnytter de ansatte gjennom lange vakter på inntil 72 timer uten muligheter for søvn og sparken dersom de sovner på jobb, kontrakter der de som gjør jobben er kontraktører og ikke ansatte, og at de dermed får verken sykepenger eller pensjon om de ikke sørger for dette selv.

Mellom 2007 og 2016 økte oppsamlet profitt i private barnehager fra 250 millioner til fire milliarder kroner, i følge Aftenposten m.fl.. Før skatt utgjør dette en avkastning på 28,3 prosent. Til sammenlikning gav Oslo børs «skarve» 8,4 prosent i samme periode. I dette lyset må bindingene mellom Trygge Barnehager AS, andre private velferdsselskap og Høyre oppleves som pinlig for partiet.

Dette vil vi ikke ha i Horten. Det er ikke likegyldig hvem som driver kommunale tjenester. Derfor må vi sikre fortsatt kommunal drift og eierskap. Skattekronene må brukes slik de skal og der de skal. Det betyr gode tjenester til barn og unge, gamle, syke og utsatte grupper; tjenester som kommunen driver, der alle ansatte har god lønn med ryddige og trygge arbeidsforhold. Dette sikrer også demokratisk innsyn og styring. Den beste garantien for dette er Ap.

La oss holde oss til fakta, sak og ikke angripe personer for det man tror de sier og mener. Det forsurer bare debatten. Og det fortjener ikke leserne og velgerne.

Jan Focas, Ap

Artikkeltags