Dirigent for korpset gjennom ti år, Emil Lehn, har satt sammen programmet som skal framføres i forbindelse med høstens store musikalske mål; jubileumskonsert i Artilleriverkstedet lørdag 27. oktober med Karoline-Marie Berg som sangsolist.

Den livlige gjengen sitter på stolene sine i aulaen på Holtan ungdomsskole og omfavner sine kjølige messingsinstrumenter, presser luft gjennom et munnstykke, og kjenner smaken og duften av messingrens og ventilolje. De er i ferd med å prikke inn toppformen og har satt sammen en musikalsk meny som klinger godt i ørene til folk flest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi skal kjøre gjennom konsertprogrammet vårt i kveld. På to av låtene skal sangsolisten vår, Karoline-Marie Berg synge sammen med oss. I tillegg får vi inn et barnekor fra Lillås skole med 39 unger, så det kan jo bli ganske artig, forteller Børre Hegrum, som har vært med å stifte korpset, og kan se tilbake på 30 år lang fartstid som musikant i Blås i Det. 

– Det har vært en reise som du ikke vil tro. Da vi begynte så var det vel de færreste som hadde spilt noen instrumenter i det hele tatt, legger Hegrum til med et stort smil.

En positiv ting i hverdagen

Per dags dato er de omtrent 30 medlemmer i korpset, men kun tre av dem har holdt med korpset helt fra begynnelsen av.

– Det er Britt Torp, Marit Wike og meg. Det er vi tre som er igjen, så har alle de andre blitt borte, sier Hegrum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Børre Hegrum mener at folk deltar i korpset først og fremst fordi det er gøy, men også på grunn av musikken og samholdet i gruppen.

– Vi er sammen på turer, vi fester innimellom og det er liksom noe positivt i hverdagen, sier han.

Stort sett klare

– Føler dere at programmet sitter nå da?

– Det kan du heller spørre dirigenten vår, Emil om, men jeg syns det låter veldig fint. Nå sitter jeg jo bakerst her, så jeg hører jo ikke så mye foran, sier Hegrum spøkefullt.

LES OGSÅ: Neste Verven blir enda større: – Vi prøver noe helt nytt

– Er du spent da?

– Jeg føler jo litt på det. Har vi husket på alt? Er alt på plass? Men jeg tror at vi nærmer oss. Vi har jo 14 dager til konserten, og da må det sitte. Jeg er ikke så veldig nervøs, ikke ennå i alle fall. Det kan hende det kommer litt etter hvert, sier Hegrum lattermildt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dirigent Emil Lehn mener de stort sett er klare, med unntak av noen ting som må falle på plass først. 

– Det er en del ting som må på plass, og det kommer det til å gjøre etter seminaret vi skal ha til helgen, sier han.

Gruppeseminaret på lørdagen og samspillet på søndag med instruktører fra Tønsberg og Marinemusikken mener Lehn kommer til å gjøre musikerne i korpset mer bevisst på hva de holder på med.

– De er jo amatører i det godeste forstand, og da er det fint å gjøre dem bevisst på at de må være til stede i det de holder på med, for de selv syns jo at det er veldig moro. Derfor må alle gjøre sitt for at det skal klinge. Vi vil jo at det skal klinge og vi vil at det skal gå ordentlig bra, men da må alle steppe opp, sier han og legger til at det ikke er uten grunn at han har vært sammen med korpset i ti år.

– Vi har hatt seks jubileumskonserter, og jeg har dirigert tre av dem. Jeg ble mer eller mindre hivd inn på 20-års jubileet deres.

Ti vakre låter

På jubileumskonserten skal korpset spille til sammen ti låter av flere ulike komponenter. Sangsolisten Karoline-Marie Berg (23), som skal synge to av låtene sammen med korpset gleder seg til konserten og er spent på hvordan det kommer til å gå, uten å være særlig bekymret.

LES OGSÅ: Helgens konsertkollisjon har byen trolig aldri sett maken til

Sammen med Blås i Det, der både hennes mor og far spiller hvert sitt instrument skal hun synge låtene "Bring him home” av Claude-Michel Schönberg (fra musikalen Les Misérables) og ”The rose” av Amanda McBroom. Disse låtene har korpset spilt seg gjennom mange ganger sammen med den unge solisten, derfor er Berg overbevist om at konserten kommer til å bli svært vellykket. 

– Jeg var vel rundt 11 år da jeg sang med Blås i Det for første gang. Jeg er med og synger fordi det er en utrolig koselig stemning og jeg føler meg litt sånn hjemme her, sier den klassiske sangeren som studerer på Barratt Due, som regnes som Norges beste musikkinstitutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

I mange år har korpset hatt som tradisjon å arrangere en vårkonsert og en julekonsert på Eldresenteret i Horten, i tillegg til diverse oppdrag rundt om i kommunen og selvfølgelig Borgertoget på 17. mai. Korpset ble startet som et initiativ for å styrke samholdet blant foreldrene i Lillås skolekorps, men dette har de gått bort fra, og tatt voksne i alle aldre med som medlemmer.

– Folk er flinke til å møte opp på øvelsene, og vi er flinke til å møte opp når vi skal ha spilleoppdrag, sier Lehn og forsikrer meg om at det er svært moro å være en del av gruppen.

– Det sier litt når du velger å gå på øvelsen framfor å se på CSI hjemme i sofaen, sier Lehn lattermildt og slår fast at han setter krimserien på opptak.

Utfordrer for å heve nivået

På jubileumskonserten skal den sprudlende gjengen med litt aldrende korpsmusikanter spille noe utfordrende musikk.

– Jeg har valgt musikk ut ifra hva gjengen syns er moro å spille, men også stykker som de ikke liker like godt. Den enkle grunnen til det er å få hevet nivået deres og løfte dem i riktig retning, sier dirigenten Lehn.

Her kommer Børre Hegrum inn og illustrerer hvor mye Lehn har klart å heve nivået deres på ti år. Hvis man skal sette ord på illustrasjonen, betyr det veldig mye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Nå syns de at mange av stykkene vi spiller er enkle. Dette var åpenbart ikke tilfelle for ti år siden. Jeg svettet mye mer da enn det jeg gjør nå, sier Lehn.

– Så har det vært en bra tilvekst gjennom ti år. Vi var vel rundt 18 til 20 stykker til å begynne med for ti år siden, og nå er vi jo litt over 30. Vi ønsker oss selvfølgelig alltid flere. En trombone til, en tuba til, flere fløyter og klarinetter, fagott, og slagverk kan vi nesten ikke få nok av, avslutter han.