(Tønsbergs Blad)

Lekkasjen antas å ha foregått de siste 14 dagene, opplyser Statnett i en pressemelding mandag.

Den første lekkasjen på anlegget ble oppdaget 10. august, og også i helgen ble det funnet en mindre lekkasje.

– Mandag formiddag ble det observert olje i sjøen og brannvesenet ble varslet. Det var i forbindelse med arbeidet for å finne og stoppe en eventuell ny lekkasje det oppdaget at omfanget var større enn først antatt. Vi anslår at det kan være snakk om i underkant av 2500 liter olje. Det er rimelig å anta at store deler av oljen har gått ned i grunnen. Vi samarbeider med Horten industripark og det er lagt ut lenser for å forhindre at oljen sprer seg ytterligere fra grunnen til sjøen, sier Martha Hagerup Nilson, informasjonssjef i Statnett til tb.no.

Henter inn ekspertise

Vi har tidligere oppdaget at det har lekket olje og utbedret lekkasjene. Det var først når det ble oppdaget olje i sjøen at vi forsto at omfanget var større enn antatt, sier Nilson.

Hun forteller at det nå hentes inn ekspertise for å få oversikt.

– Vi henter nå inn ekspertise for å få bedre oversikt over omfanget og slik at vi kan sette inn nødvendige tiltak for å begrense skaden, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjenner ikke konsekvensene

Statnett opplyser at det er gjennomført en grundig sjekk, og det skal ikke være flere lekkasjer ved anlegget. Konsekvensene er så langt ikke kjent. Kabelolje er relativt tyntflytende og kan sammenlignes med diesel.

– Vi varslet brannvesenet om at lekkasjen kan dreie seg opp til 2500 liter. De varsler automatisk Kystverket fordi oljen har nådd vann, sier hun.

Kan skade fugleliv

Oljen som har lekket ut har en tynn konsistens.

– Den kan ligne litt på diesel  i konsistens. Oljen har ikke smøreegenskaper, men kan skade sjøfugl ved større mengder. Da vil isolasjonsevnen i fjærdrakten bli ødelagt. De observasjoner som ble gjort mandag, tyder ikke på at det er olje i større konsentrasjoner, sier Nilsen.