Politiet måtte rykke ut da høyreekstremister entret byen

RYKKET UT: Politiet holdt situasjonen under oppsyn da den høyreekstreme organisasjonen Nordisk Motstandsbevegelse inntok byen lørdag.

RYKKET UT: Politiet holdt situasjonen under oppsyn da den høyreekstreme organisasjonen Nordisk Motstandsbevegelse inntok byen lørdag. Foto:

Lørdag formiddag ble det betent stemning i byen da den høyreekstreme organisasjonen Nordisk motstandsbevegelse delte ut brosjyrer i Apotekergata. Deres tilstedeværelse i sentrum førte til at politiet kom til stedet, og flere mennesker stilte i motdemonstrasjon.

DEL

Fra organisasjonen stilte fem medlemmer. Én fotograf, mens fire medlemmer skiftet på å dele ut flygebladet og å holde organisasjonens flagg. Leder for organisasjonen på Østlandet er Eskil Nielsen, som tar seg tid til en prat med Gjengangeren:

– Vi er her for å dele ut flygebladet til folket, og det går veldig bra. Tilbakemeldingene varierer fra «fysj» til at vi gjør en god jobb. Mange er veldig interesserte i å høre om vårt budskap, sier han.

– Hva er deres budskap?

– Vi er en nasjonalister som ønsker en forandring i hele Norden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REDET: Organisasjonen deles inn i "reder", og leder for redet på Østlandet er Eskil Nielsen.

REDET: Organisasjonen deles inn i "reder", og leder for redet på Østlandet er Eskil Nielsen. Foto:

– Ikke nazister

Han ønsker ikke å gå ut med et medlemstall, men kan fortelle at det er en voksende organisasjon. Han stiller seg spørrende til at folk omtaler gruppa som nynazister, slik flere har omtalt dem i facebook-gruppa «Du vet du kommer fra Horten..»

– Ordet nazist er et skjellsord som brukes mot nasjonalsosialistiser for å dra fokuset vekk fra at det er en politisk ideologi, forteller Nielsen, som ikke ønsker å kommentere om han sympatiserer med nazistenes ideologi.

LES OGSÅ: Olaf Tufte (42) gir seg aldri: – Jeg tror fortsatt jeg kan bli bedre

Nielsen lar seg ikke påvirke av at politiets tilstedeværelse, for dette er de vant med når de er ute i byer på Østlandet.

– De kommer veldig ofte når vi reiser ut på Østlandet, med varierende utfall. Av og til må vi gå, men ofte får vi fortsette å dele ut flygebladene våre. Dette er ikke en demonstrasjon, for vi er kun her for å prate med folket, hevder han.

– Forstår du at folk reagerer på deres tilstedeværelse?

– Vi er her som sagt er vi kun her for å prate med folket og dele vårt budskap. Vi ønsker en forandring i landet, sier han.

LES OGSÅ: Tid for grønne midler – Fristen for å søke nærmer seg

– Jeg blir kvalm

Det var imidlertid ikke alle som var fornøyd med organisasjonens tilstedeværelse. Klager fra nærliggende butikker og forbipasserende førte til at politiet rykket ut for å holde situasjonen under oppsyn.

– Vi har fått klager, og nå undersøker vi om deres tilstedeværelse er lovlig, kunne førstebetjent Johansen fortelle til Gjengangeren rundt totiden.

LES OGSÅ: Utestedet Lt. Dons – Blir straffet med en uke uten skjenking av alkohol

Flere forbipasserende Gjengangeren har pratet med reagerte med sjokk og vantro ved synet av organisasjonen.

– Det hele ser ut som det er tatt fra Tyskland på 1930-tallet, forteller en forbipasserende, og sikter til nazismens fremmasj i mellomkrigstida. Flere andre skulle gjerne sett at politiet gjorde mer for å fjerne organisasjonen.

18 år gamle Sondre Berg var ute i et ærend i byen da han møtte på organisasjonen.

– Jeg ble direkte kvalm ved synet. Vi har ytringsfrihet, men jeg synes ikke denne gruppa har noen ting å gjøre i byen vår, forteller Berg oppgitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KVALM: Sondre Berg ble kvalm da han så hva som utspilte seg i bysentrum. – Vi har ytringsfrihet og det er en hårfin balanse mellom hva som går inn under den og ikke, men dette ble jeg direkte kvalm av. De har ingen ting her å gjøre, forteller Sondre Berg (18)

KVALM: Sondre Berg ble kvalm da han så hva som utspilte seg i bysentrum. – Vi har ytringsfrihet og det er en hårfin balanse mellom hva som går inn under den og ikke, men dette ble jeg direkte kvalm av. De har ingen ting her å gjøre, forteller Sondre Berg (18) Foto:

– Snakker for alle i Horten

Men den som reagerte mest var trolig Marianne Eide. Hun lå i senga med pysjen på da hun fikk høre at gruppen delte ut flygeblader i sentrum, og spratt opp av senga for å ta organisasjonen i møte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MOTPROTEST: Da Marianne Eide hørte om gruppens tilstedeværelse spratt hun opp av sengen, tok på seg samedrakta og stilte til motdemonstrasjon.

MOTPROTEST: Da Marianne Eide hørte om gruppens tilstedeværelse spratt hun opp av sengen, tok på seg samedrakta og stilte til motdemonstrasjon. Foto:

– Jeg følte et etisk dilemma i om jeg ga dem ufortjent oppmerksomhet ved å demonstrere imot, men jeg synes det er viktig at vi står opp imot deres ekstreme mening. Jeg føler jeg kan snakke for alle i Horten når jeg sier at vi ikke vil ha dem i byen vår, og det var både godt og vondt å stå foran dem.

– Hva pratet dere om da du sto der?

–Jeg sa hva jeg het, men han ville ikke si sitt navn. Vi pratet ikke så mye, men det viktigste for meg var å vise at vi er uenige med dem, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MOTPROTEST: Eide sto ikke alene lenge, for etterhvert sluttet andre seg til henne.

MOTPROTEST: Eide sto ikke alene lenge, for etterhvert sluttet andre seg til henne. Foto:

Eide sto foran flaggbæreren i en lang stund, og fikk etter hvert støtte fra flere andre forbipasserende. De sto helt til organisasjonen pakket sakene sine og forlot Apotekergata. Da kom en stolt Renée Pedersen løpende ut fra Café Gul i biblioteket, og omfavnet venninnen sin. Hun hadde sett det hele fra vinduet i kafeen, men hadde ikke selv muligheten til å vise sin avsky.

LES OGSÅ: Kulturkvartalet 37: Derfor har ikke oppussingen kommet i gang

– Jeg ble så irritert, men jeg hadde ikke muligheten til å gjøre noe. Jeg er oppvokst i Horten på 80-tallet, og da hadde de aldri i verden inntatt byen vår. Nå får de plutselig stå her i flere timer, rister hun på hodet, før hun legger til:

– I Horten er det lov til å være seg selv, og vi inkluderer hverandre. Nå har jeg mast på ordfører AreKarlsen, og han har lovet at et PRIDE-flagg skal få ruve over rådhuset til sommeren, sier Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLEM: Renée Pedersen (til høyre) jobber på Café Gul i biblioteket. Da hun så at venninen Marianne Eide stilte seg opp foran flaggbæreren ble hun svært stolt, forteller hun. Her gir hun venninen en klem etter at gruppen hadde forlatt Apotekergata.

KLEM: Renée Pedersen (til høyre) jobber på Café Gul i biblioteket. Da hun så at venninen Marianne Eide stilte seg opp foran flaggbæreren ble hun svært stolt, forteller hun. Her gir hun venninen en klem etter at gruppen hadde forlatt Apotekergata. Foto:

På vei fra Horten delte Nordisk motstandsbevegelse ut flygeblader på en av Bastø Fosens ferger. Pressesjef Øyvind Lund forteller at de ikke hadde søkt om lov, og at de ville fått nei dersom de hadde gjort det.

– Jeg hadde ingen kjennskap til dette før du tok kontakt, men de hadde fått avslag dersom de hadde søkt om lov til å dele ut brosjyrer. Vi gir ikke tillatelse til at organisasjoner bedriver aktiviteter på våre ferjer, uavhengig av hva det gjelder, sier Lund.

LES OGSÅ: Deler av et tak har falt i Kongeveien

– Ulovlig markering

Politiadvokat Gulcan Øzalp kan lørdag ettermiddag fortelle at markeringen var ulovlig.

– Hovedregelen i Politiloven § 11 er at den som vil avholde et arrangement på offentlig sted i god tid må sende melding om dette til politiet. Det skal med andre ord ikke søkes, og politiet skal dermed heller ikke gi noen tillatelse. Politiet kan ikke se å ha mottatt slik melding fra den aktuelle gruppen.

– Hvorfor griper ikke politiet inn når nynazister opptrer i bysentrum?

– Dersom et arrangement – meldt eller ikke – forårsaker eller gir grunn til å frykte alvorlige forstyrrelser av den alminnelige ro og orden eller ferdsel, formålet er lovstridig eller det skjer lovbrudd i tilknytning til demonstrasjonen, kan politiet stanse og oppløse arrangementet. Hvordan politiet forholder seg til en slik situasjon vil avhenge av den konkrete situasjonen, og hva hensynet til orden og sikkerhet for publikum tilsier der og da, sier Øzalp.

– I den aktuelle saken, valgte politiet å følge med på situasjonen, men grep ikke inn da hensynet til orden og sikkerhet ikke krevde inngripen fra politiets side. I Norge står ytringsfriheten sterkt vern, og slik politiet vurderte situasjonen brøt de verken ytringsfrihetens grense eller straffeloven, avslutter politiadvokaten.

SAMTALE: Leder Eskil Nielsen i samtale med politiet om deres tilstedeværelse.

SAMTALE: Leder Eskil Nielsen i samtale med politiet om deres tilstedeværelse. Foto:

Artikkeltags