«Å være barn er å tåle, tilpasse seg og drømme»

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Vi reiste sydover i påsken. Til et land uten fjellheim og puddersnø. Danskeferja var full av barnefamilier. I superfart freste stålskroget over Skagerak, men ikke fort nok. Fire timer er tre og en halv time for lenge i et fartøy som ikke er bygget for barn. Barn er ikke bygget for kø og finner ingen glede i avgiftsfrie kvoter. Å være barn er å være utålmodig. Skjer det ingenting, gjør de noe. Det betyr løping, latter og lyd.

Vi leide leilighet og fant en behagelig turistrytme. I naboleiligheten var det en annen rytme. Påskefeiringen gikk med jevnt inntak av forfriskninger, kunne vi høre, og mot kvelden steg fest- og konfliktnivået. Ut fra skrålet gikk en guttunge hver kveld i skumringen. Han sto i bakgården og sparket ball. Drømte seg bort og jublet til et tenkt publikum. Å være barn er å tåle, tilpasse seg og drømme.

Feriekomplekset markedsfører seg som et familiested og har alt; Flott restaurant, raus pub, moderne treningsrom med sauna og spa-avdeling. Et lekerom for de minste var det også plass til. Det slo flere av oss under oppholdet at aktiv ungdom også kunne trengt et sted å «henge», spille ball, rulle brett og slikt. Stedet kunne trengt en ballbinge.

Les også: Kommuneoverlegen krever nedbygging av ballbinge

– Fy skam til kommunen

Klager på ballbingene

Ballbinger er møteplasser for verdifull, ung livsutfoldelse. De har stor forebyggende effekt som kan ikke måles i penger. Men det kan måles i desibel. En plaget kommunelege Niels Kirkhus har målt barnas lek og ballmoro opp mot naboers krav på et godt bomiljø i Åsgårdstrand. Konklusjonen er alvorlig: Lyden når fotballer treffer treveggene er så høy at det bryter lovgrensene for hva naboer skal måtte tåle. Derfor er det helt riktig at ballbingen i ytterste konsekvens delvis demonteres. Park- og idrettssjef Sven-Erik Petersen fastslår dette. Dog med en klump i halsen. For: «Vi ønsker jo barn i lek og aktivitet».

Vi forstår at lydnivået fra ballbingen, og reaksjonene, smerter Horten. Vi satser mer enn mange andre på aktive barn. Prosjektet Helsefremmende Oppvekst er blitt et begrep; Hopp. Ballbinge-problemet i Åsgårdstrand er ikke noe å hoppe i taket for. Det er også en trist påminnelse om at ingen regelverk pålegger folk å legge godviljen til.

«Et velplassert nærmiljøanlegg er til glede for alle», oppfordrer Helsedirektoratet i sin offisielle veileder for ballbinger og andre nærmiljøanlegg. Brosjyren er kommet nettopp på grunn av situasjoner som i Åsgårdstrand. Horten kommune ser på andre vegg-løsninger som bråker mindre i det aktuelle anlegget. Det spørs om det beste likevel vil være å flytte anlegget dit hvor avstanden til naboer er større. Og likevel nær nok til at aktive unge vil bruke det. Det vil koste, og det skal kommunen absolutt finne råd til.

Alle, fra ballspillende unge til statlige helsedirektører, vil være enige at ballbinge-fadesen i badebyen må læres av. Flere ballbinger skal bygges. Naboer må høres, støy må måles. På forhånd. Og målgruppa, våre innbyggere i alderen 9-16 år, må være med i planleggingen gjennom de kanaler de har.

Ellers blir resultatet som på feriestedet hvor alt er gjort helt riktig.

Likevel blir det litt galt.

Audun Bårdseth
redaktør

Artikkeltags