Yngvar gleder seg til teknologi-messe på Bakkenteigen: – Vi er helt unike her i Horten. Nå må vi fortelle omverdenen hvor gode vi er!

STOLT: Da instituttleder Yngvar Berg kom fra Oslo for å styre Instituttet for mikrosystemer på Bakkenteigen ble  han imponert.

STOLT: Da instituttleder Yngvar Berg kom fra Oslo for å styre Instituttet for mikrosystemer på Bakkenteigen ble han imponert. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Teknologimiljøet på Bakkenteigen og Høyskolen i Sørøst-Norge er så sterkt at de feirer med Teknologi-løftet 2018 onsdag 10. januar.

DEL

Lokalpatrioter og teknologiguruer vet at det skapes framtidsvisjoner i Horten som mange andre ikke engang tør å drømme om. Alt dette var likevel en overraskelse for Yngvar Berg da han kom til høyskolen (HSN) og Bakkenteigen for å lede instituttet for mikrosystemer. Nå gleder han seg til teknologi-dagen til uka.

– Nesten et sjokk

– Jeg tror vi nesten heller kan kalle det et sjokk. Bakkenteigen, næringslivet og samarbeidet mellom dem her i Horten viste at jeg hadde jobbet i en ganske lukket akademikerverden mens jeg var ved Universitetet i Oslo. Det er jo her i Horten at byggesteinene legges for framtida, sier han.

Det er ikke for ingenting at Memscap på Skoppum og elektronikkmiljøet her i distriktet har klart å reise lenger enn noen andre på denne sida av Atlanterhavet, sier Berg og gleder seg over at den lille trykksensoren han holder i hånda er "Made in Horten" som den eneste ikke-amerikanske delen i forskningsbilen Curiosity (Nysgjerrighet) som rusler rundt på planeten Mars for å kartlegge planeten for USA og deres romdivisjon, NASA.

LES OGSÅ: Ernas gjensyn med Forskningsparken

MARS: Letefarkosten "Curiosity" har sendt dette selvportrettet av seg fra planeten Mars. Trykksensoren fra Memscap på Skoppum som konstaterer at det er vann der oppe lever fortsatt sammen med kjøretøyet.

MARS: Letefarkosten "Curiosity" har sendt dette selvportrettet av seg fra planeten Mars. Trykksensoren fra Memscap på Skoppum som konstaterer at det er vann der oppe lever fortsatt sammen med kjøretøyet. Foto:

Ikke med lua i hånda

Han er imponert over HSN Bakkenteigen, hortensmiljøet som Nasjonalt ekspertisesenter (NCE) for nano og mikroteknologi, og det utstrakte samarbeidet i stedet for konkurranse mellom de ulike teknologibedriftene.  At Horten leder an i utviklingen av blant annet skipsautonomi er faktisk en vel bevart hemmelighet.

– Vi er helt unike her i Horten. Da kan vi ikke bare stå med lua i hånda mens vi litt rødmende erkjenner at vi er veldig gode. Vi må fortelle omverdenen hvor gode vi er. Derfor drar vi i gang med Teknologiløftet 2018 i Bakkenteigen-salen her på Campus onsdag 10. januar. Vi må fortelle verden at vi er her, og at det er her i Horten og på Campus Vestfold vi bygger store framtidsvyer og ting fra bitte små komponenter, sier han.

Håper på full sal

Han forteller at høyskolen har sendt ut over 800 invitasjoner til videregående skoler, næringslivet, teknologer og industrien for å få dem med på "Teknologi-løftet 2018".

- Det er kanskje litt mange, men det hadde vært moro å kunne fylle de nesten 500 plassene i Bakkenteigen for å knytte høyskolen, næringslivet, studentmiljøet og vitebegjærlige unge sammen. Det er jo allerede mange som i dag vet at mye av framtida til Teknologi-Norge er her i Horten, men vi må rekruttere og få inn nye. Derfor rigger vi i stand denne storsamlingen onsdag i neste uke, sier instituttleder Berg.

– Men Horten er vel ikke alene om å tenke nytt? Det fins jo andre sterke teknologimiljøer også i Norge, Berg?

MORO: - Det er artig at vi har Norges mest avanserte mikroskop her på Bakkenetigen, sier instituttleder Yngvar Berg med handa på styrekula.

MORO: - Det er artig at vi har Norges mest avanserte mikroskop her på Bakkenetigen, sier instituttleder Yngvar Berg med handa på styrekula.

Bedre enn NTNU

– Hvis det er NTNU i Trondheim du tenker på, så skal jeg også innrømme at det er mye fint der. Men når det gjelder mikro- og nanomiljøet er det vi på Bakkenteigen som er det nasjonale ekspertisesenteret. Folk kan gjerne dra til Trondheim og ta sin universitetsutdannelse der, men når det gjelder mikro- og nanoteknologi, de knøttsmå brikkene som vi skal leve av i årene framover, så er Bakkenteigen og miljøet her stedet.

– Det er her vi har landets mest avanserte mikroskop, store renrom, den store SimSam simulatoren og veldig gode laboratorier. Samt et næringsliv rundt oss i verdensklasse som vi er veldig tett på. Problemet er bare at det ikke er alle som vet dette, sier Yngvar Berg bestemt.

– Norges mest avanserte mikroskop på Bakkenteigen?

– Ja, vi brukte seks millioner kroner på dette og kan dermed oppnå en million ganger forstørrelse. Her er altså en nanometer en synbar målestokk, sier instituttlederen med et smil.

For dem som ikke vet det er en nanometer den avstanden en negl vokser i løpet av ett sekund.

LES OGSÅ: At høgskolen er spredt åtte steder, kan være et hinder for å bli universitet

Rekruttering

– Det er for å presentere høyskolen på Bakkenteigen, miljøet og mulighetene her at vi trår til med "Teknologi-løftet 2018" kommende onsdag. Vi må presentere mulighetene her i Horten og bygge videre på samarbeidet med alle videregående skolene i Vestfold og det høyteknologiske industrimiljøet her. På den måten sikrer vi oss studenter og kloke hoder som skal ta Norge videre inn i framtida, sier han.

– Når det blir stadig færre realfagsstudenter, og unge som satser på matematikk og fysikk, må vi ut å vise hvilke muligheter Bakkenteigen og hortensmiljøet kan tilby. Da snakker vi ikke bare om nano- og mikroteknologi, men også skipsautonomi, avanserte helse- og medisinhjelpemidler, mobilfotolinser og romteknologi som er blant det ypperste i verden.

– I klartekst betyr det også HSNs sterke forbindelser til Kongsberggruppens virksomheter i Horten, GE Vingmed Ultrasound, Polight, Memscap, Sensonor og alle de andre framtidsvirksomhetene vi har her. Både vi som høyskole og de som teknologispydspisser nyter godt av samarbeidet her, sier instituttleder Yngvar Berg.

Artikkeltags