Skoleadministrasjonen har hatt et møte med det kommunale foreldreutvalget (KFUH), for å diskutere hva slags skolemelktilbud skolebarna bør ha.

– Bakgrunnen for diskusjonen er at vi har mottatt innspill fra foreldre som mener at skolemelk med kakaosmak er ugunstig, forteller Tommy S. Skjørberg, rådgiver i kommunes skoleadministrasjon.

Feil signal til barna

I dag gjør kommunen et utvalg av produktene som tilbys i skolemelkordningen, mens barnas foreldre velger blant disse og betaler for melken. Kakaomelk og ekstra lettmelk er mest populært.

– Noen foreldre er kritiske til at barna kan velge melk med kakaosmak. De mener dette kan sende signaler om at sjokolademelk er greit å drikke i hverdagen, forteller Skjørberg.

Kakaomelk uten sukker

Skjørberg forholder seg til Helsedirektoratets retningslinjer når avgjørelser knyttet til barnas kosthold skal tas, og han synes skolemelktilbudet som gjelder er fullt forsvarlig slik det er i dag.

– Nå kan barna velge mellom lettmelk, ekstra lettmelk, laktosefri melk og kakaomelk. Sistnevnte har omtrent det samme næringsinnholdet som vanlig lettmelk, laktoseredusert og uten noe tilsatt sukker, forteller han.

Skjørberg ser likevel hvordan kakaomelken kan oppfattes som sjokolademelk. Selv om kakaomelken skal være et sunt alternativ til sjokolademelk, kan det jo være forvirrende for barna. For man finner ikke kakaomelken i vanlige matbutikker, sier han.

Var det så lurt å fjerne brunosten?

Vil ha svar fra FAUene

Kommunen ønsker tilbakemelding fra FAUene via Kommunalt Foreldreutvalg i Horten (KFUH), for å få vite mer om foreldrenes generelle holdinger til saken.

– Vi ønsker at saken tas videre til hver enkelt skoles FAU, og diskuteres der. Vi synes det er riktig å involvere foreldrene i spørsmålet, sier Skjørberg.

Må ta individuelle valg

Leder i KFUH, Roy Whittal Nordborg, forteller at det ikke har blitt tatt noen avgjørelser etter møtet om skolemelken.

 

– Denne saken er ikke ferdigbehandlet. Foreløpig vil jeg ikke ha noen sterke meninger om dette. Jeg synes foreldre og barn selv kan finne ut hva som passer best, dette er ikke noe KFUH vil styre, sier han.

– Melk er jo ikke spesielt sunt uansett, og jeg tror ikke denne kakaomelken verken er mer eller mindre sunn enn vanlig melk, legger han til.

Ifølge Skjørberg har skolebarna hatt tilbud om kakaomelk eller tilsvarende fra Tine i flere år.

HOPP presenteres på Stortinget 

– I det siste har det vært mye fokus på fysisk aktivitet og et sunt kosthold i skolen. Derfor har nok foreldre også blitt mer bevisste på å ta sunne valg, tror Skjørberg.

Selv om det finnes mange ulike meninger om melk og hvor sunt det egentlig er, velger Skjørberg å følge Helsedirektoratet nåværende anbefalinger.