I denne gjengen bør du ikke være yngst

TOGET: Som biltrafikken, dreper også toget rådyr på Vestfoldbanen.

TOGET: Som biltrafikken, dreper også toget rådyr på Vestfoldbanen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lite snø og godt med mat er gode forhold for rådyra. Det betyr også at medlemmene i Borre grunneierlag har mat i fryseboksen.

DEL

Oversikten for 2017 viser at Borre grunneierlag har skutt 76 rådyr, en liten økning fra foregående år. Er du rådyr og kalv, bør du gjemme deg spesielt godt i jaktsesongen. Landbruksansvarlig Rolf Magne Vindenes i Horten kommune forteller at jegerne ofte sikter på kalvene.

– Med økende bestand må det være greit å høste skogens ressurser, sier han. I tillegg til Borre grunneierlag, sitter også andre på vald der det blir hentet ut rådyr. Et eksempel er Fjugstad og Aasgaarden Bruk der det i 2017 ble skutt sju rådyr.

LES OGSÅ: Tretopphyttene klare til bruk – Nå tikker bestillingene inn 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto:

Rådyra bør glede seg spesielt til julaften. Jaktsesongen starter 25. september og varer fram til og med lillejulaften 23. desember.

Dør i trafikken

En stor fiende for rådyra er biltrafikken. Riksvei 19 fra Hortenstunnelen til rundkjøringa på Borre er en strekning der mange rådyr krysser den sterkt trafikkerte veien, og hvor flere rådyr mister livet i løpet av året.

Antall rådyr som dør i trafikken har holdt seg stabilt på cirka 50 dyr i året. I 2016 ble 45 rådyr drept i trafikken. Landbruksansvarlig Rolf Magne Vindenes i Horten kommune har ikke tallet for 2017 ennå, men han antyder en svak økning.

LES OGSÅ: Da Zahid Ali ryddet i hagen, fikk han seg ikke til å ta den fire meter høye trestammen. Nå blir den forvandlet. 

Gaupa elsker rådyr

Dersom gaupa i tida som kommer velger seg Horten som et mer stabilt sted for opphold, vil kattedyret påvirke rådyrbestanden direkte. Gauper jakter rådyr for å skaffe seg mat. Foreløpig er kun gauper på streif på besøk i vår kommune, og gaupa har ingen innvirkning på bestanden av rådyr foreløpig.

Rolf Magne Vindenes forteller at bestanden av elg og hjort er omtrent like stor eller liten i Horten kommune. E18 med gjerder på begge sider av veien hindrer stort sett elg og hjort innpass i Horten kommune. Bestanden holder derfor til vest for E18, mot grensa til Re kommune. Ingen elg eller hjort er drept eller påkjørt i trafikken i Horten kommune i 2017.

LES OGSÅ: 552 rådyr innenfor Hortens grenser – biltrafikken er en stor fiende 

Se opp for bever

Hoten kommune tilhører også beverens rike. Den følger stort sett vannstrømmen, men med ett unntak. På Falkensten, der bekken mellom Borrevannet og Falkenstensdammen renner under hovedveien, velger beveren til tider å løpe over veien framfor og svømme under. Det betyr trafikkdrepte bevere fra tid til annen.

Rolf Magne Vindenes har ingen rapporter på trafikkdrepte bevere i Horten kommune i 2017.

LES OGSÅ: Vil felle bever i Solbergelva 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.