Borrevannet er friskmeldt

TAR VANNPRØVER: Serniorrådgiver Tore Rolf Lund tar jevnlig vannprøver av Borrevannet for sjekke tilstanden. Med varme sommerdager kan det bli oppblomstring av giftige bakterier.

TAR VANNPRØVER: Serniorrådgiver Tore Rolf Lund tar jevnlig vannprøver av Borrevannet for sjekke tilstanden. Med varme sommerdager kan det bli oppblomstring av giftige bakterier. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Varselet om høyt nivå av såkalte blågrønnalger kom tidligere denne uken, men etter analysene fra 31. juli konkluderes det med at Borrevannet er trygt.

DEL

Det ble tatt vannprøver fra Borrevannet søndag 29. juli, som ble sendt videre til Norsk instituttt for vannforskning (NIVA) for grundig analyse.

Med første øyekast kunne det se litt kritisk ut med den grønne overflaten på vannet noen steder, men etter noen dager er det nå bekreftet at det ikke er noen fare.

– Vi tar ofte vannprøver av Borrevannet for å sjekke situasjonen, og med den varme sommeren vi har hatt til nå skjer det en oppblomstring av disse blågrønnbakteriene. Med høyt nivå av slike bakterier vil det være giftig for mennesker og dyr å drikke, og det anbefales å ikke bade da, sier seniorrådgiver Tore Rolf Lund i Horten kommune.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VARM SOMMER: Vannstanden i Borrevannet er lav som følger av de mange solskinnsdagene. Oppblomstring av bakterier skjer ofte når  sommervarmen virkelig slår inn.

VARM SOMMER: Vannstanden i Borrevannet er lav som følger av de mange solskinnsdagene. Oppblomstring av bakterier skjer ofte når sommervarmen virkelig slår inn. Foto:

Søndag varlset kommunen om den høye konstellasjonen av blågrønnbakterier, og alle gårdbrukere med beitemark i nærheten fikk beskjed. Kyr har tidligere dødd av forgitgning av blågrønnbakterier, men heldigvis ikke ved Borrevannet.

– Resultatene fra vannprøvene viser et innhold på 0,3 mikrogram microcystin per liter. Den øvre anbefalte grensen for slikt giftig bakterieinnhold i badevann er 10 mikrogram per liter, ifølge Verdens helseorganisasjon. Så det er heldigvis er et godt stykke under faregrensen, forteller han.

Dermed er vannet helt ufarlig for badeglade gjester med tanke på blågrønnbakterier. Drikkevannet for dyr er også trygt.

– Vi vil fortsette å ta vannprøver fra Borrevannet om et par uker, så får vi se hvordan det ser ut da, avslutter Lund.

LES OGSÅ: Dukket plutselig opp på Karljohansvern: – Jeg har aldri sett noe liknende før

Artikkeltags