Hver torsdag stimler barna sammen på biblioteket – for å kode framtiden

DATAKODERE: Barna var travelt opptatt med sine programmeringsprojekter da kodeklubben [Horten] hadde en ny klubb- og programmeringskveld i Horten bibliotek.

DATAKODERE: Barna var travelt opptatt med sine programmeringsprojekter da kodeklubben [Horten] hadde en ny klubb- og programmeringskveld i Horten bibliotek. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Når framtida er digital ligger Horten godt an. Her går småskolebarn på datakodingskurs.

DEL

I «gamle dager» lærte dagens foreldregenerasjon at «framtida er data». De mest ivrige prøvde seg til og med på å programmere i Basic.

I dag vet de unge, og de fleste andre, at framtida er digital og at mer og mer flyttes over til internett, smarttelefon, nettbrett og datamaskiner. Derfor er det et rush av 8-10-åringer til Horten bibliotek hver torsdag. Som kveldsmedlemmer i kodeklubben [Horten] lærer de seg å lage sine egne dataprogram og levende dataanimasjoner.

LES OGSÅ: Robotix tredje best på Lillestrøm

Som Legoklosser

– Vi begynte med kodeklubben [Horten] i oktober og har hatt en jevn strøm av ivrige barn siden da. Det pleier å være 10–15 unge i alderen 8–10 år her hver torsdag, så at vi er 13 i dag er som det pleier å være, sier instruktør Lars Åge Kamfjord.

Han forteller at barna koder i gratisprogrammet Scratch, et lettfattelig programmeringsspråk for å kunne lage egne dataspill og animasjoner.

– Det er som å bygge med Legoklosser. Når du vet hvordan ting henger sammen, kan du programmere og bygge nesten alt du vil. Det er bare erfaringen og interessen, samt fantasien, som setter grenser, sier han.

Nye kommer til

– Etter en kurskveld her ser vi at de ivrigste forsvinner og at det kommer nye barn til. De ivrigste sitter heller hjemme med Scratch og skaper sitt eget digitale verk, sier kursinstruktøren.

– Det er jo ikke alle som har egne PC-er så det er mange som også kommer hit og får låne våres. Det er derfor vi står for kodeklubben [Horten] hver torsdag, og låner ut PC, kursdeltakelse og datakompetanse helt gratis. Vi vil at folk skal bruke oss på biblioteket i Horten og at de bygger digital kompetanse, sier Jan-Egil Holter-Wilhelmsen ved Horten bibliotek.

– Det er jo fint om de også lærer det som skjer bak og inni skjermen. Og skaffer seg kunnskap om hvordan de kan bruke dette selv, legger han til.   

LES OGSÅ:– Vi er helt unike her i Horten. Nå må vi fortelle omverdenen hvor gode vi er!

Artikkeltags