Nestleder i elevrådet: – Karakterpress gir et dårlig selvbilde

Linn Wøyen Lenes og Sebastian Wessmann negative sider med karakterer, men også noen positive.

Linn Wøyen Lenes og Sebastian Wessmann negative sider med karakterer, men også noen positive. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Elevrådsleder og nestleder ved Horten videregående skole synes til tider det blir mye press med skole og karakterer.

DEL

– En god del av fritida mi går til å jobbe med skolearbeid, noe som er slitsomt. Jeg er glad i skolen, men da jeg var yngre jobbet jeg så mye for å oppnå gode karakterer, at det gikk utover selvbildet mitt, forteller nestleder i elevrådet ved Horten videregående skole, Linn Wøyen Lenes.

Både hun og elevrådsleder, Sebastian Smørsteen Wessman, kjenner på et press for gode karakterer.

– Folk forventer at jeg skal jobbe så godt jeg kan og få best mulig karakterer. Når jeg ser venner som får toppkarakter, ønsker jeg å gjøre det bra selv, fortsetter Linn.

– For å komme inn på den skolen du vil, og få den jobben du ønsker deg, er det et press for å få gjøre det bra, legger Sebastian Wessman til.

LES OGSÅ: Elev: – Takket være fraværsgrensa har jeg karakterer i alle fag

Handler om å være best

Han går på idrettsfag på Horten videregående skole, noe han beskriver som en linje med konkurranseinstinkt.

– Det handler alltid om å være best, også når det kommer til matteprøver. Da spørsmålet om hvilken karakter du har fått kommer fra klassekameratene etter en prøve er utdelt vil jeg ha best mulig karakter. Det blir fort slitsomt, sier Sebastian.

Linn sier seg enig.

– Jeg blir stolt når jeg får en sekser, det gir meg en mestringsfølelse, og motivasjon til å jobbe videre. Samtidig kan en dårlig karakter virke demotiverende. Om man gjør så godt man kan på en prøve, og får en dårlig karakter, er det lett å gi opp, sier Linn Wøyen Lenes.

Positiv holdning

LES OGSÅ: Karaktersnittet i Horten er tredje dårligst i Vestfold

Linn og Sebastian mener det finnes flere gode tiltak for å stoppe karakterpresset og til hjelpe elever med skolearbeidet.

– To dager i uka har elever mulighet til å bli igjen på skolen og få hjelp med lekser av lærere i kantina på Horten vgs. Hver tirsdag hjelper studenter på Bakkenteigen ungdomsskole -og videregåendeelever med lekser i matte, fysikk, kjemi og naturfag. Tilbudene er gode for å få den hjelpen du trenger og til å jobbe mer effektivt, sier Sebastian Wessman.

Linn synes det er viktig å huske at alle er forskjellige.

– Ingen er flinke i alt, vi er alle flinke på ulike områder. Om du får en dårlig karakter, må du holde en positiv holdning og være motivert til å gjøre det bedre neste gang, avslutter Linn Wøyen Lenes.

Artikkeltags