Noen kastet en duk i do

BLOKKERT: Når noen kaster en hel duk i toalettet, stopper selvsagt avløpspumpa. Denne gangen gikk det greit å reparere den. (Foto: Horten kommune)

BLOKKERT: Når noen kaster en hel duk i toalettet, stopper selvsagt avløpspumpa. Denne gangen gikk det greit å reparere den. (Foto: Horten kommune)

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne gangen var det mulig å få avløpspumpene i drift igjen i løpet av kort tid, men slik er det ikke alltid, og det koster kommunen dyrt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det var NRK som tidligere denne uka brakte historien om to avløpspumper som måtte hentes opp og repareres fordi noen igjen har kastet søppel i toalettet. I det ene tilfellet dreide det seg faktisk om en hel duk!

Enhetsleder for kommunalteknisk planavdeling, Knut Magnus Hovden, fryktet at begge pumpene måtte skiftes ut etter at de kun hadde vært i drift i en uke, og anslo at det i så fall ville medføre en merutgift på 300.000 kroner, 150.000 for hver pumpe. Mange slike reparasjoner kan i verste fall føre til at det på sikt blir nødvendig å øke kommunale avgifter.

Nå ser det heldigvis ikke ut til at det blir nødvendig med det første.

Får kortere levetid

– Vi har reparert pumpene og fått dem i drift igjen, forteller Horten kommunes driftsleder på renseanlegg og pumpestasjoner, Normann Christensen.

DRIFTSLEDER: Normann Christensen er driftsleder på renseanlegg og pumpestasjoner i Horten kommune.

DRIFTSLEDER: Normann Christensen er driftsleder på renseanlegg og pumpestasjoner i Horten kommune. Foto:

– Og dermed har dere spart kommunen for en stor utgift, og innbyggerne for høyere regninger for vann og avløp?

– Ja, nå gjettet nok Hovden litt høyt da han anslo prisen på pumpene. Dette var blant de små pumpene vi har, og de koster rundt halvparten av det han antydet, men vi har spart oss for en utgift, ja.

– Skjer dette ofte?

– Med fett og filler? Ja. Absolutt. Men det er ikke så ofte vi plukker en hel duk ut av systemet. Som regel er det nok å fjerne blokkasjen, så kan pumpene settes inn igjen. Men slike hendelser sliter jo også på pumpene, og fører til at de får kortere levetid.

LES OGSÅ: Broa over Kanalen synker

Finner mye rart

Kommunen har rundt regnet 35 slike pumper i drift, bare på ledningsnettet. I tillegg har de pumpene inne på renseanleggene.

– Vi bruker mye energi på unødvendig arbeid, når vi stadig vekk må ta dem opp og fjerne noe som blokkerer, sier Christensen. – Det er vi jo for så vidt vant med, så det er lagt inn i budsjettene, men vi har sett en økning på søppel i avløp de siste årene.

– Hva tror du det kommer av?

– Det er mer bruk og kast-mentalitet. For eksempel bruker folk mer engangskluter og våtservietter, og noen kaster disse i toalettet. Det skal man ikke gjøre. Fett fra matlaging skal heller ikke i utslagsvasken.

– Ikke?

– Nei, der vil vi at folk skal tørke av med tørkerull og kaste det i restavfallet.

LES OGSÅ: Kutter greiner for sikkerhets skyld

De som arbeider ved pumpestasjonene er vant til å se mye. Sanitetsprodukter er noe svært mange kaster i do, selv om det skal i søppelbøtta.

– Hva er det rareste dere har funnet i en blokkert pumpe?

– En gang fant vi en lommebok. Med penger i. Men sedlene var såpass ødelagte at de ikke kunne brukes. Det ble ikke noe tilskudd til lønninga, for å si det sånn. Jeg har hørt en historie om noen som fant et helt gebiss også, sier Christensen.

Artikkeltags