– Tjue minutter for raskt? Jo da, vi er klar over at urverket forter seg litt, sier kirkeverge Hanne Wendt når Gjengangeren ringer for å spørre om hvorfor klokkene i kirketårnet på Horten kirke ikke går i takt med tida.

25. november ble urverket fra 1960 startet opp igjen etter å ha stått stille i ti år på grunn av oppussing av kirketårnet, og det må gjøres justeringer over tid for å få det til å gå som det skal.

– Urverket er nesten 60 år, så disse tannhjulene trenger nok litt hjelp, sier Wendt som forteller at de følger opp urverket sammen med urmaker Heddi Innerdal fra Åsgårdstrand som kjenner godt til urverket etter å ha vedlikeholdt det i over tjue år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

LES OGSÅ: I dag får du høre noe du ikke har hørt på ti år

Som forventet

Urmaker Heddi Innerdal ser ingen dramatikk i dette.

– Jeg skal dra til Horten kirke for å justere urverket i løpet av uka, sier Innerdal som forteller at det er vanlig at urverk trenger litt tid på seg til å gå riktig.

– Når et urverk er nyoverhalt, trenger det justeringer. Det gjelder alle mekaniske urverk. Jeg har klokker på verkstedet en god stund før de leveres tilbake til eieren fordi urene må reguleres etter reparasjon, sier Innerdal.

Før urverket ble slått av for ti år siden, var urmaker Innerdal innom kirka for å gjøre justeringer én gang i måneden. Nå regulerer hun urverket i Horten kirke én gang i uka, men det kommer til å gå seg til, lover hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

LES OGSÅ: Nå truer de med å stenge Horten kirke

Klokkeslagene er riktig

Mekanikken som sørger for klokkeslag når urverket viser hel og halv time, er koblet fra slik at det ikke skal slå om natten.

Et elektronisk system som er koblet til en annen klokke, slår klokkeslag hver hele time fra morgen til kveld.

Derfor slår klokkeslagene som de skal, men det stemmer altså ikke med klokkeslettet man ser på urskivene.

– Vi vil kanskje ikke oppleve at urverket blir helt nøyaktig, men målet er å få det til å bli så bra som mulig, sier kirkeverge Wendt.