– Sykkel og båt er ingen ny kombinasjon. Alle fartøyer i handelsflåten respekt for seg selv har en skipssykkel ombord, sier driftssjef Bente Levin i Horten Havnevesen smilende.

Den blå sykkelen som havnevesenet har skaffet seg, har blitt lagt merke til denne sommeren.

– Vi bruker den til alt fra å dele ut rundstykker, hente søppel og tomgods i havna hver morgen, til å frakte verktøy fram og tilbake mellom ferja, trafikkhavna, gjestehavna og rundt omkring, sier havnevert Martinius Halvorsen.

Havnesykkelen Bella

Sykkel har alltid vært en viktig del av Horten Havnevesen. Ansatte må ofte flytte seg over større avstander, gjerne på kort tid. En gjennomgående utfordring har vært lastekapasitet der verktøy og søppel skal fraktes fram og tilbake langs brygger og kaier. En utfordring som denne sommeren har fått en løsning.

– Vi kaller den Bella, sier Bente Levin.

Bella var en barnehagesykkel med 200 kilo lastekapasitet.

– Jeg har prøvd å innføre en lignende sykkel her i et halvt år. På tur til Danmark fant jeg en bruktsykkel som passet perfekt, og tok den med meg tilbake til Horten, forteller Halvorsen.

Etter ankomsten til Norge har sykkelen blitt oppgradert. Barnesetene som fylte vogna er tatt ut og erstattet med en verktøykasse. I tillegg har sykkelen fått elektrisk motor, eget stativ til søppelplukker, ekstra lås og hengsler på kurven, og ikke minst nytt utseende.

– Den er i stadig utvikling, sier havneverten.

LES OGSÅ: Bli med inn og sniktitt på RS-Tunet: – Dette blir landets fineste senter

Tenker på miljøet

– Vi er opptatt av å skape en miljøprofil her nede på havna, understreker driftssjef Levin.

Hun forteller at søppel er blant tingene som krever mye tid og ressurser for havnevesenet. I tillegg til tømming av søppelkasser, sprer vær og vind løst søppel over alt.

– Med den nye sykkelen har vi plass til å få med oss mye mer, samtidig som vi kan sitte på sykkelen mens vi plukker. Da går arbeidet mye raskere.

En del av utstyret som skal fraktes fra den ene til den andre siden av havna ville kreve bil eller lastebil for å frakte tidligere.

– Sykkelen er utrolig praktisk. Vi får med oss mye mer enn på en vanlig sykkel eller om vi skulle gått, og motoren hjelper til når det blir tung last, sier Martinius Halvorsen.

– I tillegg er den mer miljøvennlig enn bilen, samtidig som at den kommer seg helt ut på bryggene.

LES OGSÅ: Turistene storkoser seg, og skryter av Horten: – Jeg kommer garantert tilbake hit!

– Hyggelig symbol

Nå håper han at det snart vil bli flere som Bella på kaia.

– Det er utrolig hyggelig å sykle rundt. Folk smiler bare ved synet av sykkelen, og når jeg har tid får barna som løper rundt her bli med på en tur i vogna, sier han.

Transportmiddelet er til for alle i havnevesenet.

– Jeg tror at det som gjør brukerne usikre i starten er at du svinger med bakhjulet og ikke hjulet foran. Det er uvant for mange, sier havneverten.

Hver av kollegaene har likevel blitt pålagt å teste den ut.

– Det er den eneste sykkelen jeg tør å sykle helt ut på bryggene med. Den er mye mer stødig med tre hjul, sier driftssjef Bente Levin.

– Bella har kommet for å bli i havna, avslutter Martinius Halvorsen.