Selv om fengselsinspektør Siv Helene Thomassen, verksmester Terje Haugan og dagens 15 innsatte i Horten fengsel var fornøyde med at «Julenissen» ble satt til soning i Horten etter råkjøring med reinsdyr i Strandpromenaden, var de også innforstått med at spesialfangen har en jobb han må gjøre fram til, samt på selve julaften 24. desember.

– For oss handlet det om å gripe sjansen når den først var der. Når vi skal ha et julemarked med nye ting de innsatte har laget nå på lørdag er det godt å vite at vi har fått nissefaglig hjelp i forberedelsene våre. Takket være han har vi hatt en veldig godt Julenissens Verksted her i år, og kan løslate julenissen allerede denne uka, sier verksmester Haugan.

– Alt er på plass innen lørdag. Derfor blir det spennende å se hvor mange som kommer hit når vi åpner porten ut mot Vognmannsgata og Horten kino på formiddagen, legger han til.

LES OGSÅ: Forrige gang: Fengslet har suksess med åpne dører – nå gjør de det igjen

(Saken fortsetter under bildet)

 

Suksess

Verksmesteren og ansvarlig for produksjonen i Horten fengsel forteller at de hadde et formidabelt sommer- og høstmarked med salg av kortreiste biler, lys, fuglehus, insekthotell, værstasjoner og annet, og at fengselet derfor har lagt lista høyt for julemarkedet lørdag.

– Med den ekspert- og nissehjelpen vi har fått de siste dagene, og den iveren guttene har lagt ned på verkstedet her, tegner det til å bli et godt og spennende julemarked. Det står trygt og godt for seg selv.

– Derfor har vi ryddet bort fluktstolene, og serverer heller ikke rømmegrøt denne gangen, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

 

300 nisser

Derimot blir det mange håndlagede, kortreiste julenisser på julemarkedet i fengselet i år. Produksjonstallene pr. i dag forteller om 170 store nisser på ski med luer på seg, og 130 mindre nisser som skyver en sluffe, altså en kjelke med gaver foran seg.

– Takket være de innsatte og palleproduksjonen på Hof har vi kunnet få avkapp og rester så vi har kunnet holde god produksjon på Julenissens verksted her i Horten. Ja, det har gått unna i så stor fart at de innsatte til tider har hatt problemer med å få strikket alle toppluene til nissene, sier Haugan.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Andre varer

De innsatte i Horten som ikke har tatt del i Julenissens verksted og pynteproduksjon i år har i stedet støpt lys, vevet fargerike filleryer og laget utrykningsbiler.

– Vi har både politi-, brann og sykebiler, men også noen større biler til fangetransport. Det var noen av guttene som påsto at de sistnevnte var veldig ekte og autentiske. Det var visstnok fordi de kjente dem godt fra tidligere. Det har jo blitt noen turer på dem, sier verksmester Haugan med et smil.

– I tillegg til hvite høyreiste lys til julebord og festhøytider har vi også våre karakteristiske øl- og brusbokskubbelys også. I stedet for at de er rette som alle butikklys, klemmer vi litt på boksene og blir dem bulker og særpreg. Det er jo sånn vi gjør det når vi er på frifot, sier de innsatte.

LES OGSÅ: Andres julemarked: Se bildene fra «Jul på Åsgården»

(Saken fortsetter under bildet)

 

Selv om det er et fengsel, så er det godt å sone og jobbe på verkstedet her i Horten. Derfor har vi satt vårt kvalitetsstempel på alle varene våre, sier Julenisse Kjell Arvid Myhre og snur en av nissefigurene opp ned:

– Når han i Disney-tegnefilmen hver jul stempler «OK» i rumpa på dokka, synes vi det er på sin plass å sette vårt eget preg på vår produksjon. Da har vi brukt «Kriminalomsorgen Nordre Vestfold Fengsel – Horten avdeling"-stempelet som vår signatur på håndlagede kvalitetsvarer, sier han.