Gå til sidens hovedinnhold

Andreas startet bokseklubb i Kenya: – Det var nesten slik at jeg ble pekt på i lyskrysset fordi de visste hva jeg drev med

Artikkelen er over 3 år gammel

I løpet av et tre ukers opphold i den afrikanske byen Ahero, klarte Horten Bokseklubbs Andreas Gilbu å skape nok bokseglede til å starte en bokseklubb, som skaper tilhørighet blant ungdommer der.

For abonnenter

I utgangspunktet jobbet Andreas Gilbu på et barnesenter i Ahero. I tillegg kjørte han rundt i byen for å besøke både fengsler og barnehjem. Med seg fra Norge hadde han to fullstappede bager med bokseutstyr. Som et sideprosjekt på turen ble det etablert en bokseklubb.

– Vi har klart å skape noe, selv om vi ikke hadde all verdens av tid til å ordne det, sier Andreas Gilbu, som nå er hjemme i Horten igjen.

Skeptisk til Gilbus visjon

På barnesenteret jobbet det en prest som var skeptisk til visjonen Gilbu hadde med seg. Dette førte til at Andreas måtte legge fram planen sin og gjøre et forsøk på å overbevise presten om at boksing faktisk kunne skape rammer og tilhørighet blant de unge i byen.

– I Norge har vi jo ishockey, fotball og håndball. Mange av ungene som kommer på dette barnesenteret er foreldreløse og har ikke et sted å gå til etter skolen, sier en emosjonell Gilbu.

LES OGSÅ: Bokserne gir til barn i Kenya

Interessen vokste raskt

Etter et par uker var Andreas Gilbu, sammen med sitt team bestående av to prester og en lærer i gang med opprettelsen av klubben. De fikk låne noen lokaler og spredningen av informasjonen gikk raskt fra person til person. På den første treningsøkta dukket det kun opp to unger, men etter hvert kom det så mange at det ikke var nok utstyr til alle.

– Det var nesten slik at jeg ble pekt på i lyskrysset fordi de visste hva jeg drev med. Det spredte seg som varmt hvetebrød, sier Gilbu lattermildt.

Andreas forteller videre at læreren han klarte å huke tak i er en super ressurs. Og at han blant annet står for rekrutteringsdelen i Ahero, som Andreas overhodet ikke bekymrer seg over. 

 – Mye av jobben min har vært å trene opp læreren der nede og gjennomføre de treningsøktene jeg har hatt tid til. Men jeg har brukt veldig mye tid på å legge press på at når jeg drar, så skal de holde klubben oppe og få rekruttert unge og ikke minst jenter, påpeker Gilbu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Statlig dokument øker seriøsitet

Bokseklubben er nå formelt registrert i Kenya, med et dokument som bevis. Det er et tegn på at Horten Boxing Club Ahero er seriøs business. Dette statlige dokumentet har Andreas selv vært med å betale. Horten Bokseklubbs Kenneth Bruun har laget en logo for avdelingen i Ahero.

I Ahero har klubben fått en del utstyr og har blitt relativt selvstendige. Andreas har ordnet et treningsrom som de kan låne gratis. Deres neste mål er å finne ett lokale som kan brukes til trening.

– Nå leter de etter ett lokale som vi skal drifte fra Norge på en eller annen måte, fordi de ikke har midler til å betale for det selv. Kanskje vi kan bistå med en vippsordning internt i klubben, foreslår Gilbu.

LES OGSÅ: Fantastisk treffsikre i bokseringen – disse hortensjentene tok to gull og to bronse i Golden Girl

Alt er basert på frivillig innsats

Med tanke på at det ikke ligger noe penger i driften av bokseklubben, er alt basert på frivillig innsats. De har allerede funnet en person som har omkring seks års bokseerfaring og kan bidra på treningene.

– En del av prosessen har vært å hjelpe dem og forklare dem hvordan de skal bygge denne klubben alene, med tanke på at den skal driftes selv om jeg ikke er der, sier Gilbu.

Sammen med Horten Bokseklubb håper Andreas at folk er villige til å engasjere seg, og påpeker at de tar imot alt av midler med stor takknemlighet. Alt fra sokker til tannbeskyttere. De har et stort ønske om å få med seg HortenLove på laget for å skape større belysning rundt sporten.

– Du skulle bare sett, ungene strålte da jeg introduserte boksing for dem. De har jo kun sett det på TV en sjelden gang, sier Andreas Gilbu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Planer om et treningsseminar i sommer

Allerede til sommeren har Andreas lagt sine planer. Hans mål er å reise ned til Ahero sammen med noen av de andre medlemmene i klubben, og holde et treningsseminar med intense treninger hver eneste kveld i en uke. Samt litt opplæring av voksne som kan ta ansvar og stille som trenere.

Kenneth Bruun i Horten Bokseklubb syntes det er et veldig bra initiativ fra Andreas' side.

– Det hadde vært morsomt for oss å få fram noen gode boksere, man skal ikke se bort ifra det. De trenger et slikt tilbud, avslutter Bruun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.