Her sitter lykkelige og mindre lykkelige skjebner limt fast bak alle bildene på de mørke veggene. Nå blir det bok om skjenkestedet

SKRIVER BOK: Kroa Vår har litt av en historie. Nå blir det bok om stedet og folka. Knut G. Bjerva står for det tekniske rundt utgivelsen, Odd Carm representerer her driverne sammen med Magnar Storbråten (t.h.) mens Svein Roppestad blir bokas redaktør.

SKRIVER BOK: Kroa Vår har litt av en historie. Nå blir det bok om stedet og folka. Knut G. Bjerva står for det tekniske rundt utgivelsen, Odd Carm representerer her driverne sammen med Magnar Storbråten (t.h.) mens Svein Roppestad blir bokas redaktør. Foto:

Her fikk man en gang i tida – tro det eller ei – kjøpt både kaker og varm mat. Men først og fremst handler det om øl. Mye øl! Nå skal vannhullets fargerike historie dokumenteres mellom to permer.

DEL

Helt siden krigens dager, i 1941 for å være nøyaktig, har det vært servering i lokalene. De fleste av oss forbinder jo Kroa med skjenking av sterke og mindre sterke drikker. Et fristed for folk i by'n, uansett hvor sliten man måtte være.

De første årene var det Skogsholms Conditori som regjerte i bygget. Siden har det vært mange spenstige og oppfinnsomme drivere, og enda flere spennende gjester med sine personlige historier. På godt og vondt.

Mye av dette vil Svein Roppestad & co. ha med i den planlagte boka.

– Har skjedd så mye

Roppestad er begeistret for Kroa Vår, for skjenkestedets sosiale atmosfære, for historiene som sitter limt fast bak alle bildene på de mørke veggene, den kulturelle profilen og de svært populære kvisskveldene. Så mye at han vil ha alt sammen i bokformat.

– Tenk på alle de folka som har vært innom her, alle de lykkelige og mindre lykkelige skjebnene. Det er det vi vil ha tak i, sier Svein til Gjengangeren.

– Her har det altså vært konditori, folk har spist middagen sin her hver dag, det har vært Torgkafeen, det har vært Den Gyldne Kro, Astrids kro, Mors kro og ikke minst Kroa Vår. For å nevne noe. Generasjoner med folk har kommet hit for en prat, noen øl og en rullings eller fem. Noen mer herjet enn andre, og veldig mange som hadde stått lange og tunge arbeidsdager i skinte industrilokaler. På Verven for eksempel.

– Men de tok vel ikke akkurat bilder mens de slappet av her?

– Nei, fram til mobilkameraene ble en del av hverdagen vår, er det dårlig med sånn dokumentasjon. Og mange av de mest kjente og legendariske Kroa-folka har jo gått bort. Det gir oss visse utfordringer, sier Roppestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAKER: Først var det konditori, fra 1941 og et par år framover. Klare Skogsholm (i midt på bildet) serverte brød og kaker - og ikke noe øl.

KAKER: Først var det konditori, fra 1941 og et par år framover. Klare Skogsholm (i midt på bildet) serverte brød og kaker - og ikke noe øl. Foto:


– Kom med historiene, folkens

– Nasjonalbiblioteket og Riksarkivet kan være gode kilder, de har vi allerede vært i kontakt med. Men først og fremst vil vi snakke med folk i lokalmiljøet som kan sitte med de gode historiene – for ikke å si bilder av Kroa. Inne og ute, sier Roppestad.

– For eksempel, fortsetter han, hadde det vært fint med tips om hva som skjedde fra Skogsholm sa opp i mars 1943 til Walter Svendsen overtok driften av Kroa i juli 1945.

De som måtte sitte med saker om ting om utestedets historie, kan bare å ta kontakt med Svein Roppestad. Han er en god lytter og sitter dessuten klar med papir og blyant. Så er det selvsagt mulig å stikke innom Kroa. Gjengen der tar villig tar imot de også.

Fikk klarsignal

Dagens drivere av Kroa, den lokale vennegjengen som nå teller elleve, har på få år omgjort Kroa til et populært kulturhus, et sted der alle fortsatt stiller helt likt i det man trer inn i lokalet, uansett status.

– Vi synes det er kjempefint at Svein og hans folk lager bok. Det passer godt inn i vår profil. Vi tok over i 2013 for å sikre at det fortsatt skulle være ei kro her, og ikke enda en pizzasjappe. Stedet er viktig nå og det var viktig før i tida, sier styreleder Odd Carm.

– Ei bok om Kroa Vår ser vi derfor på som en ren gevinst for hele byen.

Etter planen skal den komme ut om ett års tid, da skal vi blant annet få lese om stamgjestene og deres kallenavn, om Ørn-tilhengere, om røykelovproblemer, om Vervensfolka, om opp- og nedturer med alkoholen, om musikk og allsang – og mye, mye mer.

– Vi er i gang og gleder oss til fortsettelsen, sier Roppestad, som har sørget for å få med seg Knut G, Bjerva i prosjektet. Han har jo vært med på en del bokutgivelser de siste årene, da.

PS - skrått over på motsatt side av torvet lå det engang et annet godt og brunt sted. Vi husker jo Fønix, som ble tatt med inn i evigheten av Frosk-sangen fra 1976. Kroa Vår fikk sin Frosk-sang for et par år siden, men får til gjengjeld ei bok også. Sånn er det å bli satt pris på!

FULLT HUS: Det var fullt hus på Kroa da Tre Innafor holdt konsert.

FULLT HUS: Det var fullt hus på Kroa da Tre Innafor holdt konsert. Foto:


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken