(Tønsbergs Blad)

I 2015 ble det solgt 9,1 millioner pakker Paracet her til lands. To pakker på hver av oss i løpet av et år.

Nå har forskere gjort en usedvanlig oppdagelse om noe som skjer med oss når vi spiser de smertestillende pillene - Paracet, skriver Side3.

En gruppe forskere under ledelse av Dominik Mischkowski har undersøkt hvordan det kjente smertestillende preparatet acetaminophen også kan påvirke psyken vår.

Studien er publisert i forskningstidsskriftet Social Cognitive and Affective Neuroscience, og viser at stoffet reduserer vår evne til å ha medfølelse for andre menneskers smerte.

– Funnene antyder at andre menneskers smerte ikke er noen big deal når du har tatt en Paracet, sier forskningsleder Dominik Mischkowski.

Forskerne vet ikke hvorfor acetaminophen har denne effekten, men  de mener det er bekymringsverdig - fordi empati er viktig.

- Hvis du for eksempel krangler med kjæresten og nettopp har tatt en Paracet, viser forskningen at du kanskje kan være mindre forståelsesfull for hva du eventuelt har gjort for å såre kjæresten din, sier en av forskerne bak studien, Dr. Baldwin Way.

Paracet, eller acetaminophen, som virkestoffet heter, er et av verdens aller mest brukte smertestillende preparater.

Siden 1990 har forbruket av paracetamol blitt tredoblet, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Salget i dag tilsvarer et forbruk på 80 tabletter per innbygger i året, skriver NRK.