Nå kan du bli bedt om å svare på spørsmål om helsa di – med en SMS

SMS: Tilfeldige mennesker i Horten vil få en SMS der de blir bedt om å svare på spørsmål om sin personlige helse. Det kan bli deg.

SMS: Tilfeldige mennesker i Horten vil få en SMS der de blir bedt om å svare på spørsmål om sin personlige helse. Det kan bli deg. Foto:

Av

 Nasjonalt senter for e-helseforskning sender i disse dager ut en ny, digital, nasjonal undersøkelse om helse og sykdom til innbyggere i Vestfold og Telemark fylke. Spørreundersøkelsen foregår via mobiltelefon/SMS. 

DEL

Fra og med onsdag 2. oktober vil tilfeldig utvalgte personer i Vestfold og Telemark fylke motta en SMS hvor de blir bedt om å svare på en kort spørreundersøkelse. Det vil ta ca. 5 minutter å svare, forteller Horten kommune.

– Vi håper så mange som mulig velger å svare. Det er vår framtidige helse det gjelder, og alle bidrag er kjempeviktige! understreker Torhild Gram ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Tiltak for folkehelsen

Norge ønsker å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 30 prosent innen 2030. Data fra en ny undersøkelse vil gjøre at helsemyndighetene kan følge med på utviklingen av disse sykdommene, nemlig kreft, kols, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

– Livsstilsfaktorer som vekt, kosthold, fysisk aktivitet samt alkohol- og tobakksbruk er såkalte helseindikatorer. De kan fortelle hvordan framtidig helse vil bli, forklarer professor Gram ved Nasjonalt senter for e-helseforskning. Hun leder arbeidet med den nye undersøkelsen som skal foregå ved hjelp av mobilen.

– Undersøkelsen «Helse og sykdom» vil gi myndighetene viktig informasjon på en enkel måte slik at de kan sette i gang tiltak som bedrer folkehelsen, forklarer professoren.

Fakta om undersøkelsen

Undersøkelsen Helse og sykdom er Norges første nasjonale undersøkelse som planlegger årlig digital innsamling av informasjon om livsstilsfaktorer. Undersøkelsen retter seg mot 11.000 kvinner og menn tilfeldig trukket ut fra Folkeregisteret. Personene er i alderen 16 til 69 år, fra hele landet, og har et registrert mobiltelefonnummer. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Prosjektpartnere er Nasjonalt senter for e-helseforskning, Universitetssykehuset Nord-Norge, Healthcom AS og Institutt for samfunnsmedisin, UiT Norges arktiske universitet. Store befolkningsundersøkelser i Norge: Kvinner og Kreft, Tromsøundersøkelsen, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, Fylkesundersøkelsene, 40-årsundersøkelsene og Hordalandsundersøkelsen.

Artikkeltags