– Jeg tenkte da jeg fikk bestillingen at noe sånt har jeg aldri gjort før

TUNG LEIRE: Ingrid blir støl av å dreie de store vaskene hun skal levere til en restaurant i Oslo.

TUNG LEIRE: Ingrid blir støl av å dreie de store vaskene hun skal levere til en restaurant i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ingrid Kristine Lund dreier krukker så armene blir støle og stive. Det er en ordre fra en av Oslos hippeste restaurantkjeder.

DEL

I skogkanten, med utsikt over vide jorder i Åsgårdstrand, har Ingrid Kristine Lund skapt sin egen arbeidsplass.

Keramikeren og småbarnsmoren har målbevisst bygget opp en kundekrets. Hun har designet hverdagslige bruksting og serviser i duse farger, under varemerket IngridK.

– Mitt ønske er å lage keramikk som blir en del av de gode minnene i livet. Vi samles rundt bordet ved store og små anledninger, og håndverket blir ofte en del av våre ritualer, sier hun.

BRUKSTING: Ingrid har et ønske om at tingene hun lager skal bli hverdagsminner.

BRUKSTING: Ingrid har et ønske om at tingene hun lager skal bli hverdagsminner. Foto:

LES OGSÅ: Rigger for kunstmarked

Godt synlig bestilling

Nå jobber hun hardt, i bokstavelig forstand, med å innfri den siste og største bestillingen hun noen gang har fått. Det er Kverneriet burgerrestaurant som åpner sitt flaggskip på Sollies plass i Oslo 28. juli. En uke før skal keramikeren ha levert fem store vasker. Vaskene har form som store vannkrukker. Til hver krukke går det med 28 kilo leire.

– Jeg tenkte da jeg fikk bestillingen at noe sånt har jeg aldri gjort før. Men jeg kunne heller ikke la muligheten gå fra meg.

Krukkene skal stå på en søyler, og sikres med kroker så de står stødig.

At hun fikk ordren skyldes at kokken, som var fra Skoppum, anbefalte eierne å ta kontakt med keramikeren i Åsgårdstrand.

1. juli må krukkene brennes for at de skal kunne bli ferdige til åpningen.

LANDLIG: Keramikkverstedet til Ingrid har utsikt mot vide jorder.

LANDLIG: Keramikkverstedet til Ingrid har utsikt mot vide jorder. Foto:

– Det var veldig hyggelig at kokken anbefalte meg, men det har vært et veldig tidspress.

Krever styrke i armer og nakke

Det er tungt å bearbeide ti kilo tunge leiredeiger. Ingrid Kristine kjenner det godt i armer og skuldre. Krukkene er så store at de ikke kan dreies i ett stykke. Hun har måttet bygge den øverste halvdelen opp med pølseteknikk.

Det største usikkerhetsmomentet, sier keramikeren, er hvordan glasuren vil oppføre seg på så store arbeider.

Selv om Ingrid Kristine nå kan slappe mer av, i visshet om at hun kan levere som avtalt, er ikke forsommerens spenning over.

LES OGSÅ: Susanne til topps: – Jeg ble veldig overrasket

Kan bli Årets Landlige Spire 2017

Keramikeren i Åsgårdstrand er også blitt nominert til å bli «Årets Landlige Spire 2017», som en av ti finalister. Det er bladet Lev Landlig og Landkreditt Bank som vil løfte fram gründere som er i startgropa med sin virksomhet eller som har planer om utvidelse, og inspirere disse til å satse videre.

Fem av de ti finalistene som får flest stemmer innen 1. august går videre. Premien er 15.000 kroner og redaksjonell omtale.

– Det er kjempemoro å bli nominert. Akkurat det å be folk stemme på meg, er jo litt kleint, men må jeg så må jeg. Hver stemme teller. Så kom igjen, folkens! oppfordrer keramikeren fra sitt verksted i Damgata Her kan du stemme.

Etter at hun i flere uker har knadd tung leire, har hun styrke og selvtillit til å gi seg i kast med nye utfordringer.

Artikkeltags