Fallet i oljeindustrien fikk også følger for underleverandørene. En som fikk merke det var Rune Fevang fra Stokke. Høsten 2016 sto han med permisjonsvarselet i hånda etter at FossTech på Borgeskogen måtte omstille seg i en krevende tid og stillingen hans ble overflødig. Det store spørsmålet var om han nå skulle våge å gjøre sin hobby til levebrød; kjøp og salg av fine ting på kjøl eller hjul.

I sommer flyttet han inn i Almeks tidligere lokaler på Ra, under firmanavnet Verdihandel. Aller helst skulle ønsket seg nærmere sjøen, på Langgrunn eller Horten Industripark, men sånn ble det ikke.

Sentralt på Ra

– Men det går fint her også, nær bilverksted, bilpleiefirma, og med kort vei til Østfold. Jeg har kunder som tar kontakt etter at de har sett skiltet mitt fra veien, sier han og serverer kaffe i gjestmilde krus på kontoret i andre etasje. Ved inngangen troner en daycruiser, og ved trappen står en hvit Porsche parkert.

For 47-åringen var det en overgang å forlate en bedrift med 80 ansatte, til et enkeltmannsforetak, selv om det er sosialt på en annen måte. Når han er ute og handler, får han gjerne historien bak med på kjøpet.

Han har siden guttedagene hatt en forkjærlighet for fine båter spesielt, men også biler og motorsykler.

LES OGSÅ: Norsk Stål satser millioner i Horten

Et marked for alt

– Jeg har vel alltid vært en kremmersjel, ser muligheter i det andre ikke ser og som de til slutt gir opp og selger. Jeg er en praktiker. Reparerer og restaurerer, men garanterer for det jeg selger. Det er marked for alt, sier Fevang.

Han har fått en fin start, synes det er moro å reise rundt og treffe folk. Tidligere søkte han på Finn, men nå reiser han mer ut etter henvendelser fra folk.

– Jeg føler meg privilegert som kan leve av det som var hobbyen min. Når jeg sitter i en seilbåt på vei fra Oslo, har jeg verdens beste jobb!

Les også: Handelsstanden og næringsforeningen: Sammen for å bli enda bedre

Alle har en historie

– Men hvem trenger noen til å selge bilen i dag? Kan de ikke bare legge det ut på Finn selv?

– Det er forskjellige årsaker til det. Noen er ikke komfortabel med å få fremmede inn i gården, og synes det er vanskelig å handle på den måten. Det kan være at de har mange ting de skal selge. Om det er sykdom, dødsbo eller skilsmisse eller at de rett og slett gått lei og vil ha noe nytt. Hvor gjør de av alt sammen; gressklipperen, snøfreseren, bilen og hengeren? De kommer til meg, selv om de oppnår noe lavere pris enn de kanskje ville fått på Finn, men hos meg får de et raskt og trygt oppgjør, sier Fevang.