Gå til sidens hovedinnhold

Håndballmiljøet boikotter Brunstad Christian Church (BCC)

Artikkelen er over 1 år gammel

Brunstadsstiftelsens Oslofjord Conference Centre (OCC) har kapasitet på mange felter. Nå sist er det håndballens bruk av det nye tilskuddet Oslofjord arena som får oppmerksomhet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er uro rundt en regional- og en landsomfattende håndballturnering for ungdom. Spill og opphold kan oppfattes som PR og gir penger i kassa til en sekt som forstår bibelen som et korrekt sannferdig dokument, og derfor undertrykker bl.a. homofil kjærlighet. Kunnskap om dette bidrar til at lag trekker seg og profiler uttrykker solidaritet. Falk og Borre har så langt ikke flagget ståstedet. Boikotten gir NHF ingen frihet, de må forstå alvoret, vedta en menneskevennlig beslutning og flytte til annen lokalitet.

OCCs Gunnar Fosseng utnytter idretts-Norge når ha bruker sin fordums tid i norsk landslangsdrakt til å snakke ned boikotten. Han er ikke alene om ikke å se pengestrømmene og koblingene i BCC–konglomeratet. BCC sliter med sitt omdømme på flere felter. Vi husker diskusjonen rundt Høgskolens, nå Campus Vestfolds arrangement på stedet.

BCC ville heller ikke betale «glemte» kommunale avgifter til Sandefjord kommune for sitt betydelige merutslipp over år – der sparte de millioner av kroner. BCC-ledelsen unnvek å la seg intervjuet i årets TV 2’s serie «Norge bak fasaden» og de sensurerte sine egne. I Horten har Arbeidstilsynet avdekket at dugnad foregår lenger ut enn i gråsonen, jf. Redningsselskapets Noatun og bruk av tjenester fra Dal gård AS og Multiservice AS som ikke hadde ansatte. Vi ser en utfordrende tendens innen entreprenør-, eiendoms- og forretnings-virksomheten i vår by.

Brunstadstiftelsen må forstås som det vesentligste innsatsmidlet i BCCs misjonering og virke. Stiftelsen legger til rette for sine virksomheter, de gir utlån av egne midler til sine datterbedrifter, de tar innlån fra BCC–organisasjonen og de yter lån til leietakere i OCC. Brunstadstiftelsen ga også sitt utbygger-selskap Oslofjord Property AS et rammelån for utvidelsen av OCC på 1,150 milliarder kroner.

Slik kan de ferdigstille det 3,6 milliarder kroner byggeprosjektet på Brunstad hvor mer enn 2.300 av sektens medlemmer, har inngått avtale og forhåndsbetalt for å leie rom i deler av året. Ingen er solgt i det åpne markedet. Bemanningsselskapet Globeserve AS, eiet av Brunstadstiftelsen, har i løpet av byggeårene leid ut frivillige (ungdommer) fra bibelskolen til entreprenørselskapet ILC (tidligere IEC). Dette har spart skatt og gitt store inntekter frem til i år.

Det er uredelig å fortelle oss om at det ikke fins økonomiske og religiøse koblinger fra topp til bunn i denne kjeden. Ungdom må beskyttes mot vranglære, og boikotten er etisk godt begrunnet og legitim.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.