I naturskjønne omgivelser på Karljohansvern møter vi Guro Jovall Kolderup. Kvinnen som alltid har hatt interesse for stil og design, har de siste årene gitt liv til sine vyer i et gammelt handelsbygg fra 1838. Det store, skjeve huset utgjør fokuset i hennes populære Instagram-side @designguro, hvor interiør, blomster, kjoler og annet vakkert nips deles med tusenvis av følgere.

Se bildeserie nederst i saken.

Interiør-influencer

Guro er designer i bunn, og har så lenge hun husker syslet med det kreative. Nå for tiden er det først og fremst interiør som fenger.

– Sønnen min ble veldig flau da jeg starta med interiør på Instagram. Men hallo, sa jeg, det er jo ikke TikTok liksom, ler Guro mens hun setter seg ned i stuas romslige sofa med dagens første kaffe.

Guro er en av flere som sammen deler inspirasjon om hage, hus, stort og smått på Instagram. De utgjør en influencer-gruppe som sammen har skapt en «hus og hage-boble» på nett, som alle kan ta del i.

Rett etter videregående studerte Guro film og foto på Idéfagskolen i Tønsberg. Det var da ønsket om å skrive for et interiørmagasin først traff henne.

– Jeg vil si at Instagram nå er mitt levende magasin hvor jeg kan dele hobbyene mine og kommunisere med de som følger med. Jeg har møtt flere som av forskjellige grunner har falt litt utenfor, og som har fått mye støtte gjennom Instagram-miljøet og finner sin glede og mening der.

Og mange følger med. Det siste året har Guros følgerbase vokst til over 11.000.


Barna kom først

Etter mediestudiet fulgte kostymedesign ved Den Nationale Scene i Bergen. Der kunne Guro boltre seg i fargerike plagg og tilbehør.

– Det var virkelig en drøm å få jobbe med kjoler og gamle skatter fra 1800-tallet, trekker hun fram mens hun mimrer tilbake til travle dager i Vestlandets hovedstad. - Men, så fikk jeg barn og dermed fulgte hverdagen kan du si.

Guro spretter bort mot den grønne hatteesken som hviler ved de store verandadørene. Ved første øyekast kan man neppe gjette hvilke skatter den skjuler.

– Dette er hatter fra alle verdens hjørner og epoker. Disse har venninnene mine og jeg hatt det mye moro med, smiler hun mens hun stolt viser fram de lekre hodeplaggene.

Med barn fulgte hverdagen, og ungdomslivet, fylt med uforutsigbare arbeidstider og impulsivitet, ble byttet ut med småbyliv i Horten og jobb som kunst- og håndverkslærer. Drømmer om jobb innen mediene ble samtidig lagt på is. Faktisk bosatte den unge familien seg rett over gata fra huset vi besøker i dag. Guro titter ut av kjøkkenvinduet, mot det hvite leilighetsbygget ved siden av Gamlehorten gjestegård.

– Jeg arvet den rosebroderte pianokrakken i gangen av bestemor da vi flyttet dit. Egentlig pianoet også, men det var ikke plass til det i leiligheten, så det tok fetteren min, humrer hun.

– Det sies at jeg som barn syklet forbi eneboligen jeg nå bor i, pekte på det og sa «Her vil jeg bo!», og sånn skulle det bli.

Besteforeldrene inspirerer

Dermed var det ingen tvil om at det store huset med plass til alle Guros ideer og finurlige saker skulle bli hennes da det kom for salg. Hun slo til, og satte raskt i gang med et omfattende oppussingsarbeid som mest sannsynlig aldri blir fullstendig fullført. Det er nemlig ikke lett å legge fra seg malerkosten når ideene løper løpsk.

– Da vi overtok huset var det en salig fargeklatt, i hvert fall innvendig. Kjøkkenet var blodrødt, den veggen var grønn og den stua var helt blå! forteller hun mens hun peker.

Stilen er i dag en helt annen. Rødt, blått og grønt og tunge toner har måttet vike for svart, lærbrunt, hvite toner og messingdetaljer. Rommene er fylt med spennende møbler i samspill med arvegods som byr på mange historier.

– Den skjenken var faktisk svenneprøven til bestefaren min, laget i 1930. Han og bestemor bodde på gård, og jeg elsket å være der. Det var nesten litt som her – gammelt og skjevt, fylt med liv og røre. De har vært til stor inspirasjon for meg, og har bidratt til den landlige stilen som preger hjemmet vårt i dag, forteller Guro.

Her nede på Karljohansvern, omkranset av kastanjetrær, gamle marineboliger og Tivolistranda kommer denne inspirasjonen til sin rett. I husets store, spirende hage danser humler fra rose til rose mens hunden jager mellom buskene. Oppetter de varme veggene strekker blomsterbuskene seg mot sommersola, og innhegner den lille skiferlagte uteplassen hvor det hender hele familien spiser frokost på lune morgener, så fremt eldstemann, som for tiden studerer i Bergen, er hjemme.

Instagram-stjerneskudd og lærer

Men, en ting er klart for Guro: Dersom Instagram-siden tar enda mer av, vil hun uansett fortsette å jobbe som lærer og med barn. Interiørinteressen bør aldri ta all plass i livet, den kombineres best med det enkle og kjære. I tillegg hadde det vært umulig for henne ikke å ha kolleger rundt seg i hverdagen.

– Jeg er jo et sosialt vesen som liker godt å ha folk rundt meg. Dessuten er lærere en herlig gjeng, synes jeg. Det er en hjertevarm gjeng som vil det beste for barna de jobber med, det beundrer jeg virkelig.

Bildeserie

Landlig møter klassisk hjemme hos Guro