Gå til sidens hovedinnhold

Gruveslam er Norges skam!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norgehistorien er stort sett ganske lys og full av suksesshistorier, men vi har også hatt noen hendelser som vi har måttet innse var feil i ettertid. De tydeligste eksemplene på det er fornorskingen av samer, og jødeparagrafen. Det som er viktig med slike saker er at vi forhåpentligvis kommer til å lære av dem, og det har vi heldigvis gjort. Men når det gjelder å tillate dumpingen av 30 millioner tonn med giftig gruveavfall i laksfjordene våre (tilsvarende flere hundre lastebillass, hver dag, i 20 år fremover). Vil det være for seint til å lære. Da kommer vi allerede til å ha rasert de uerstattelige fjordene. Da vil det være H, AP, SP, FrP, og «miljøpartiet» Venstre som står til ansvar for dette.

Det hjelper ikke at man kjøper en papirpose i ny og ne og sparer miljøet for et par hundre gram CO2, når man stemmer på et parti som er for dumping av 408 lastebillass med giftig gruveavfall i fjordene hver dag, i 20 år fremover. Det viktigste du kan gjøre for miljøet er å ta kampen mot gruvedumping i våre fjorder på alvor, og å innse den største makten man har til å påvirke miljøet er den politiske. Å dumpe gruveslam i fjorden er skadelig for en av Norges aller viktigste ressurser – fisken. All laks, torsk og pigghå i området kommer til å bli skadelidende som følge av giftige partikler fra deponerte masser. Man har også funnet ut at slike giftige partikler sprer seg langt utover området hvor selve gruveavfallet dumpes, og det er en reell mulighet for at sjødeponi i fjordene kan spre seg så langt at det påvirker hele laksebestanden i Norge, ikke minst fordi at Repparfjord har status som en nasjonal laksfjord.

Det finnes en rekke andre metoder som er mye bedre og utallig mye tryggere for miljøet, og gruveslam i riktig format kan bli til en ressurs! Det kan brukes til å lage pukk og grus, slik at vi blant annet kan fikse de mange veiene i landet som trenger dette. Det finnes til og med enkelte tilfeller hvor man har klart å gjøre om gruveavfallet til murstein, ved å trekke ut de giftige stoffene i slammet. Isteden bruker vi det til å drepe fiskebestanden som vi er avhengig av. Et annet alternativ til sjødeponi er å fylle slammet tilbake i gruven etter at man er ferdig med utvinningen. Hvorfor bruker vi da gå for sjødeponi? Bortsett fra Norge er det Indonesia, Papua Ny-Guinea, Chile og Tyrkia som bruker den metoden. Det er mer forståelig at disse fattigere landene bruker sjødeponi, ettersom at de må klare seg med ressursene de har, og sjødeponi er en billig og effektiv måte å kvitte seg med slammet på. I Norge, derimot, er vi utrolig mye heldigere enn som så. Vi har råd til å ikke dumpe giftig slam i fjordene våre. Vi ser f.eks ikke at mer velstående land som Finland eller Island driver med sjødeponi, det er nok ikke helt tilfeldig.

Torbjørn Røe Isaksen prøvde på Facebook å gjøre et poeng ut av at vi må leve av noe, og at norske mineralressurser er veldig viktige for landet, og det er helt riktig! Gruvearbeidet i Førdefjorden skaper ca 170 arbeidsplasser i lokalsamfunnet, og selve mineralene som blir utvunnet kan brukes til å produsere deler som brukes i el-biler. I tillegg er det ikke mye annet enkelte kommuner har å lene seg på, ikke alle kommuner har mange andre bedre muligheter enn gruvedrift for å klare seg. Problemet er ikke selve gruvedriften, problemet er dumping i våre uerstattelige, vakre norske fjorder. Fiskerinæringen er en av Norges aller viktigste næringer, og den er ikke verdt å satse for en kortsiktig profitt. Ei heller er det verdt å satse fremtiden til min generasjon for den kortsiktige profitten. 

Kommentarer til denne saken