Gå til sidens hovedinnhold

– Gratulerer med dagen til alle som er berørt av sykdom i skjoldkjertelen! 25. mai er Verdens Thyreoideadag

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verdensdagen ble innstiftet av Thyroid Federation International på kongressen for endokrinologer i Leipzig i august 2007 etter forslag fra vårt forbund der daværende henholdsvis forbundsleder og generalsekretær deltok.

Her hjemme hadde vi allerede markert Thyradagen i flere år, men siden 2008 har den vært en markering verden over på den 25. mai. Nå vies oppmerksomheten om stoffskiftesykdom en hel uke her i landet, og temaet i år er «Fag og forskning». «Vi trenger kunnskapsbaserte beslutninger som gir bedre diagnostikk og behandling» utdyper Stoffskifteforbundets generalsekretær Eddy Kjær.

I Norge er det 240.000 personer med en stoffskiftesykdom, og det er særlig lavt stoffskifte (hypotyreose) som er utbredt. En stor del lever godt med sin sykdom, men forskning viser at vel en tredel fortsetter å ha plager som forringer livskvaliteten i varierende grad. Det er derfor svært viktig å få på plass en bedre diagnostikk og behandling. Symptomene er ofte diffuse og opptrer i alle aldre og begge kjønn. Ved høyt stoffskifte «går kroppen på høygir». Ved lavt stoffskifte oppleves energitap og manglende overskudd. Listen over symptomer er mange, ikke alle har alt, men det er vanlig å ha flere.

Stoffskifteforbundet jobber med politisk innflytelse slik at vi kan få stoffskifte enda høyere opp på dagsorden og innta en sterkere posisjon for viktige helsepolitiske saker som fag og forskning. Gjennom det politiske arbeidet er målet også å fjerne stempelet «den glemte folkesykdommen». For å gjøre dette jobber Stoffskifteforbundet for økt kunnskap om hvor mange nordmenn som faktisk rammes av stoffskifteplager, og for å påvirke hvordan de blir møtt i helsetjenesten. Noen nøkkelord er pasientsikkerhet og økte forskningsmidler for stoffskiftesykdom.

Stoffskifteforbundet tar til orde for å iverksette tiltak som flere stoffskiftemedisiner på refusjon. Blant tiltakene er ønske om politisk gjennomslag for er økt valgfrihet, full byttbarhet i apotek og økt mangfold av medisiner på refusjon.

Stoffskifteforbundet er en frivillig interesseorganisasjon for personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen og deres nærmeste. Organisasjonen har cirka 8000 medlemmer og 31 lokallag. STOFO Vestfold lokallag er ditt lokale lag. Melder du deg inn i Stoffskifteforbundet blir du automatisk medlem av et lokallag og får et nettverk du kan ha god bruk for. Vi i lokallagsstyret ser fram til åpning av samfunnet igjen, så vi kan invitere til foredrag rundt omkring i vestfoldregionen slik vi har vært vant til. Til da viser vi til digitale foredrag lagt ut på Facebook, både på forbundets egen side «Stoffskifteforbundet» og på lokallagets side: «Stoffskifteforbundet Vestfold lokallag». Foruten Facebook finnes mer informasjon om Stoffskifteforbundet på forbundets nettside.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.