Kommunikasjonssjef i Vesar, Kaia Ross Lind, sier dette og legger til at hun forventer at sekkene går kjapt unna.

Seks gjenvinningsstasjoner

Sekkene med gartnerjord er en takk fra avfallsselskapet for at du kildesorterer. 1.200 sekker jord, fordelt på seks gjenvinningsstasjoner, deles nå ut til kundene.

LES OGSÅ: Vil ha støtteordning til Horten-familier som dropper vanlige bleier

– Jorda er laget av cirka 50 prosent hageavfall, og har mange bruksområder, forsikrer Ross Lind.
I fjor ga Vesar tilbake matavfallet som innbyggerne hadde sortert ut, i form av biogjødsel. Dette ble en stor suksess og 4.000 kanner ble delt ut på gjenvinningsstasjonene.

 – I år deler vi altså ut torvfri gartnerjord, og jorden er allerede tilgjengelig på våre gjenvinningsstasjoner. Det vil være mulig å hente en sekk per husstand, så lenge lageret rekker, sier kommunikasjonssjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

LES OGSÅ: – Det ser ut som en svinesti hele året

Mange bruksområder

Jorda som nå deles ut kan benyttes til såing, prikling, urter, sommerblomster, stauder, bed og grønnsaker. Torv fra torvmyr er en ikke-fornybar ressurs og en truet naturtype i mange land, ifølge Vesar.

LES OGSÅ: – Det hender jeg tenker at folk kaster altfor mye

– Derfor har torvet blitt byttet ut med hagekompost. Ved å erstatte ett tonn torv med ett tonn kompost, spares hele 700 kilo CO₂. Det tilsvarer utslippet av en bil som kjører tur-retur Lindesnes–Nordkapp. I tillegg er hagekompost et jordforbedringsmiddel som tilfører både struktur og mikroliv til jorda, forklarer Kaja Ross Lind.

– Det nytter

Vesar opplever stort engasjement knyttet til miljøvennlige og resirkulerte produkter. Både EU, regjeringen og forbrukerne stiller større krav til gjenvinning enn tidligere, med et mål om å holde ressursene i kretsløp så lenge som mulig. Avfall er ikke bare avfall lenger, men viktige ressurser som kan utnyttes til nye produkter og råvarer. Kildesorteringsjobben som du og jeg gjør bidrar til at disse ressursene kan kommer til rett sted slik at de kan gjenvinnes på best mulig måte, skriver avfallsselskapet i en pressemelding.

– Det er meningsfylt å se at den kildesorteringsjobben som gjøres hjemme ved kjøkkenbenken eller ved besøket på gjenvinningsstasjonene gir konkrete resultater. Vestfoldingene er blant de beste i landet, og har en lang erfaring med å kildesortere avfallet sitt, avslutter aja Ross Lind.