Vi ser at interessene for de spesielle vikingstedene i Vestfold skal samles for å diskutere fremtidige aktiviteter for å fremheve den sterke vikingehistorien i vårt fylke. I Borre i Horten kommune har vi jo noen sterke historiske avtrykk, kongehaugene i Borreparken. Etter å ha sett noen vikingehistoriske steder i andre land i Norden så bør det absolutt være mulig å gjøre mer ut av området rundt Borreparken. Her er det jo faktiskt allerede kraftige visuelle historiske avtrykk, haugene. Hva mer kunne man gjøre av severdigheter som vil kunne stimulere den kraftig økende interesse for vikingene og deres liv  Jeg tillater meg å foreslå:

Et ordentlig og historisk korrekt vikingehus. Det er jo avdekket at det har stått ett langhus ovenfor muren ved huset på festplassen. Bygge et hus der lik det som står på Bø i Vesterålen. Med opplevelser som bilder og ting fra vikingelivet inni. Den allerede bygde Gildehallen som mest ligner en merkelig amputert stavkirke kan fortsatt brukes i forbindelse med festivaler og privat catering under tilstelninger.

Hva med et vikingskip i full størrelse uten mast plassert i et hus med glassvegger på arealet nedenfor Midgard-huset. Slik at besøkende kunne gå rundt og se inn? Gjerne en kopi av Osebergskipet. Det ble jo funnet nesten like langt fra Horten som fra Tønsberg. Ekspertisen til å bygge ett skip til finnes jo i nabobyen.

LES OGSÅ: Samler hele fylket til gigantisk vikingfest – den kan bli starten på noe enda større

Det sies at det muligens har vært en molo som har dannet en slags havn nede på stranden midt mellom Eydestranda og Steinbrygga båthavn. Hvorfor ikke lage en molo med stor naturstein uti sjøen. På denne monteres et halvt eller helt flatt vikingeskip skåret ut av en litt tykk stålplate. Rusten overflate vil gi en fin silhuett enten man ferdes på sjøen eller på land langs kysten. Vil gi et kraftig inntrykk at det er her det skjer og har skjedd spennende historiske begivenheter.

Det kunne vært bra også med en opplysningsvegg nede ved hovedinngangen som er mer informativ enn den som står der i dag. Litt flere store bilder og mer tekst.

De fine utskjærte vikingehodene som står i rundkjøringen fortjener bedre. Monter de på en litt kraftig stolpe ca. 1-1,5 m over bakken. Staute og stolte ! Ikke som i dag hvor de står og glaner ned i bakken og ser ut som rekvisitter fra en Ringenes herre film.

Med all respekt for Tjøllings Kaupang og vikingeskipsbyen Tønsberg som fortsatt må få sin stimulering og få spre sin historie på beste måte. Mitt poeng er at skal folk komme for å oppleve vikinger må det noe mer konsentrasjon av severdigheter til. Der har Horten kommune kanskje et bedre utgangspunkt.

Så var det det med økonomien da? Hvem spiller med? Fylket, Horten Havn, Horten Kommune, Kulturdepartementet, Vikingemuset som kan sende noen utstillingsgjenstander i retur, og andre? Alle overnevnte ønsker om flere severdigheter må jo ikke komme på en gang.

LES OGSÅ: Midgard har fått en egen venneforening: – Nå blir alt mye bedre