Gå til sidens hovedinnhold

Geir, Tonje og barna tok utfordringen: – Dette er ment å være en varig endring

Når Geir Skjetne skal hente minstedatteren, parkerer han bilen hjemme og går til barnehagen for å spare én oppstart. Tanken ville ikke streifet han tidligere i sommer.

– Dette er ment å være en varig endring, sier Geir Skjetne (50), far til fire i Tveitenveien. I tillegg har han en voksen datter fra før. Familien var en av 20 husstander i Horten som deltok i Plastutfordringen 2020 i høst. Tiltaket ble arrangert av Framtiden i våre hender, i samarbeid med Horten kommune.

Geir innrømmer at han ikke var supermotivert da kona entusiastisk sa at dette var noe de måtte være med på.
Familien hadde støttet TV-aksjonen til Verdens naturfond (WWF) i oktober. Nå kunne de være med videre.

LES OGSÅ: Gjenåpner biblioteket etter smitte: – Har fått fire av fem svar

Plasthvaler gjorde inntrykk

Geir syntes de var med på i overkant mye fra før. Med tre unger på fritidsaktiviteter, en baby, samt trener- og laglederansvar, går det en kule varmt i hverdagen, men ungene pushet på. Etter å ha sett bilder av strandede hvaler med magen full av plast, så de endelig en mulighet til å gjøre litt.

LES OGSÅ: Vil redusere plastforurensning i havet: Her er forslagene fra 7c på Sentrum skole

Familien la lista så lavt at de nye vanene var til å leve med, etter at Plastutfordringen 2020 har gått i glemmeboka. Det har de klart. Fortsatt går Geir og August (11) til fotballtrening på Borrebanen, i stedet for å sette seg i bilen.

Bildekk er verst

– Vi har alltid vært bevisst vårt forbruk, forsøkt å leve så miljøvennlig som mulig, men likevel ble vi overrasket da vi fikk vite at bildekk er den største kilden til mikroplast i havet. Etter det har vi forsøkt å la bilen stå, forteller Tonje Thorkildsen (38).

LES OGSÅ: Hortenelever til topps: – Ikke visste vi at det var plast i tannkrem

Når hun og Ella går på butikken, har de med ekstra plastpose som de plukker søppel i og som oftest handlenett. De er sjokkert over hvor mye folk kaster fra seg. Hver dag dukker det opp nytt søppel i grøftekanten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Geir, som i utgangspunktet var skeptisk til å få enda mer å tenke på i hverdagen, har blitt den ivrigste miljøspareren. Han parkerer bilen hjemme i oppkjørselen før han går bort til Rørehagen barnehage for å hente Saga (4). Det gir én mindre oppstart.

– Vi kommer ikke til å redde verden med dette, men hvis alle gjør noe, hjelper det stort, sier Geir.

LES OGSÅ: Nå vil Cecilie etablere tilbudet i Horten også: – Vi ser behovet

Slutt på smoothieposer

Familien Thorkildsen er en dyrekjær familie. Akkurat nå ønsker de å øke husstanden med en hund.

– Det gjør noe med en når en ser bilder av fugler med plast rundt halsen. Det var det som påvirket ungene mest. De har spurt hva de kan gjøre for å hjelpe dyra. Derfor var Plastutfordringen en fin måte for dem å vise solidaritet med dyra, forteller han.

Tonje er enig. Det har vært et prosjekt hele familien har fått et eierforhold til.

– Merker dere at den totale mengden plast blir mindre?

– Det gjør ikke så kjempestort utslag. Vi har vært flinke lenge, men vi har gjort noen grep. De eneste plastposene vi bruker nå, er de som vi har i søppelbøtta på kjøkkenet, men vi har sluttet å kjøpe ferdig smoothie til Alma i porsjonsposer. Jeg har laget en sunnere og mindre søt smoothie selv, forteller Tonje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vasker mindre tøy

Hun baker brød og lager flere middager fra bunnen av.
Plastdugnaden har motivert familien til å tenke miljø på flere områder. Jakka må ikke nødvendigvis vaskes om det kommer én flekk på ermet. En klut kan gjøre underverker. Alle i familien har hvert sitt drikkeglass fra morgenen av. Det gir mindre oppvask.

Når de drar på tur, bruker de matbokser. Alle er innforstått med at mat ikke skal kastes.

– Det som blir til overs spiser pappa, forteller August. – He-he. Det er derfor jeg må løpe så mye, ler Geir, like før far og sønn skal gå på fotballtrening på Borrebanen.

Kommentarer til denne saken