Gå til sidens hovedinnhold

– Gamlehorten i hue . . .

Horten er mangfoldig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er det mange andre steder som også er, og det kan være nyttig å stille spørsmålet: Hva gjør vår kommune spesiell?

Ser vi det fra litt høyde over havet, det vil si kanskje vesfoldregionen eller på nasjonalt nivå, er det i mitt hue bare to ting. Det er Borrehaugene og det er Karljohansvern. Om vi ser på hva som trekker folk til kommunen er disse de store, og om vi ser på enkeltattraksjoner ligger det flest, kanskje de fleste, på historiske KJV, inkludert festivaler og kulturlandskap.

Men hva gjør vi som kommune med KJV? I disse dager går en sak om å gjøre den viktigste historiske eiendommen, byens vugge, fredet av riksantikvaren, om til private boliger. Gamlehorten Gjestegård har historie tilbake til fergestedet Horten på 1600-tallet! Vi har ingen annen lang byhistorie, slik våre nabobyer har, men en gammel gård som Marinen utviklet seg fra i 1819 til Horten ble by i 1858.

Kommunen «reddet» eiendommen i 2006 til kulturformål og overlot den til den beste søkeren med forutsetninger for å bygge opp aktivitetene på gården. Øystein Fevang greide dette etter seks års slit, men valgte musikken i stedet for bestyrerjobben. Han gjorde grunnarbeidet! Nye eiere kom til ganske godt dekket bord. Men de manglet hans visjoner. Vedlikehold opphørte og innvendige rivingsarbeider starter før saken er kommet på bordet. Kultur ble det lite av og det klargjøres for boliger.

Nye eiere skal prøve å tjene penger likevel. Burde de ikke heller gi andre sjansen? Kanskje bør kommunen gå inn igjen for å redde Karljohansverns og byens navle på nytt? Kanskje etablere en stiftelse, slik Karljohansvernerne engang jobbet for. Og vi promoterer områdets kultur og natur i alle mulige sammenhenger, men: Det er for eksempel ikke ett sted på KJV å få kjøpt grei mat om du skulle bli sulten. Enten er det vafler eller spesialmat på sjømilitære, om du da kommer riktig dag og tid.

Det er ingen steder info- eller mottakssenter slik alle de andre nasjonale festningverkene har. På Gamlehorten Gjestegård ligger alt tilrette, det er kjøkken og pub og møterom, to serveringssaler og lokaler til mye, som Fevang viste med blant annet intimkonserter, kammermusikk, selskaper og Queen i bakgården.

Alle vet at det krever tid og ikke er et overskuddsfenomen fra første år. Mange har også klart det om vi studerer fredede anlegg andre steder i landet. Et stort poeng er at kommunen administrativt og politisk, fortsetter arbeidet med en slik utvikling til kultur, ved å i det minste ikke åpne for omgjøring til gale formål. Et nylig eksempel er Vollmesterbrakka, som var regulert til offentlig formål som servicebygg for badestranda og deler kunne rives for åpne alleen ned til stranda. Isteden tillates privatisering med ni leiligheter hvor beboere kan sitte og overvåke badingen.

Og adkomstveien til Vollen fra syd er nesten borte. Dette er ikke å tilrettelegge Karljohansvern for allmennheten og innbyggerne i kommunen. De som reiser til Horten langveisfra for å se KJV drar skuffet og sultne hjem. Kommunen sitter på andre bygg som med fordel kunne bli boliger, for eksempel Freia, eller Ekserserhuset som er et perfekt utstillingslokale og galleri. Hvorfor skal kommunen sitte på disse? Kunne de ikke heller makeskifte slik at Gamlehorten kunne frigjøres på nytt?

Og hvor ble det av hotellplanene – er det bare luftslott alt sammen? Helsetjenester er bra, men det øker ikke akkurat attraktiviteten på KJV. Planer for å ivareta alt det parkmessige og store trær har blant annet Karljohansvernerne også etterspurt mange ganger.

Er vi dårligere enn andre til å finne løsninger? Må vi alltid velge letteste vei? Formannskapet behandlet saken 9. februar, og valgte å utsette og oversende til kommunestyret. Men de behandlet jo ikke spørsmålet om en reguleringsplan til boliger skulle legges ut på høring. De pratet att og fram om det var rimelig å støtte de stakkars eierne som ikke hadde lykkes, og åpne for boliger, men klarte ikke å lande.

Kommunestyret får altså saken, og spørsmålet er fortsatt kun om planen skal legges ut til oss andre. Om kommunestyret ikke klarer å si nei, så legg ihvertfall ikke inn løfter i saken om utfallet av en framtidig reguleringssak. Da blir reguleringssaker bare en farse!

Kanskje kan saken opplyses slik at den forstås og ikke framstår som et spørsmål om krisehjelp, men en sak om Karljohansverns framtid.. og viktig for Hortens røtter og ikke minst hele kommunens attraktivitet og utvikling framover.

Kommentarer til denne saken