Lysell & co holder deler av kjøpesummen for Gamlehorten Gjestegård tilbake

EIERSKIFTE: Michael Råknes, Christoffer Rød, Henrik Lysell overtok Gamlehorten Gjestegård fra Øystein Fevang og Siv Nordheim i mai 2016. De nye eierne var ikke klar over at ikke alle papirer var i orden.

EIERSKIFTE: Michael Råknes, Christoffer Rød, Henrik Lysell overtok Gamlehorten Gjestegård fra Øystein Fevang og Siv Nordheim i mai 2016. De nye eierne var ikke klar over at ikke alle papirer var i orden. Foto:

Da nye eiere i fjor overtok Gamlehorten Gjestegård visste de ikke at det manglet ferdigattester. Inntil alt er på stell, blir 800.000 av kjøpesummen holdt tilbake.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Gamlehorten Gjestegård er en innholdsrik eiendom, med mange muligheter. Det var det Henrik Lysell, Michael Råknes, Christoffer Rød og Johannes Lund tenkte da de gjennom sitt nyopprettede selskap, Horten Eiendom, i mai ifjor la 12,5 millioner på bordet. Selger var Gamlehorten eiendom AS, ved Øystein Fevang og Siv Nordheim.

I mai i år var det branntilsyn i de gamle trehusene. Ifølge Henrik Lysell ble inspektørene betenkt da de så noen av løsningene som var gjort. De etterspurte dokumentasjon på utført arbeid.

Kun midlertidig bruksendring

Det utløste en hektisk undersøkelse, som avdekket at det manglet ferdigattest for stallmesterboligen, eller Rosehagen, som den nå heter. I et brev fra Grethe Kværnstuen i Horten kommune går det fram at midlertidig brukstillatelse ble gitt juli 2009, men noen søknad om ferdigattest var aldri blitt sendt.

Den samme gjaldt for forlegningen. Rammetillatelse for midlertidig bruksendring fra militærforlegning til overnattingssted i 1. etasje ble gitt, gjeldende for tre år, men den var ikke fulgt opp med søknader om igangsettelsestillatelse eller ferdigattest.

Dermed er den midlertidige bruksendringen ikke lenger gyldig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MILITÆRFORLEGNING: Ifølge saksbehandler Grethe Kværnstuen i Plan og utbyggingstjenester i Horten kommune, gikk den midlertidige rammetillatelsen for bruksendring, fra militærforlegning til overnattingssted, ut i 1. juli 2012.

MILITÆRFORLEGNING: Ifølge saksbehandler Grethe Kværnstuen i Plan og utbyggingstjenester i Horten kommune, gikk den midlertidige rammetillatelsen for bruksendring, fra militærforlegning til overnattingssted, ut i 1. juli 2012. Foto:

Puben fortsatt en stall

Der er heller ikke søkt om servering og bevertning i Gamlehorten Pøbb. På papiret er den fortsatt bare en stall, hvor eier kan holde hest – eller private selskaper.

For å kunne bruke den til noe annet, må Horten eiendom stille med en ansvarlig søker og prosjekterende. Det kan bli omfattende, om dagens krav til isolasjon og materialvalg skal legges til grunn.

Tok det på alvor

Henrik Lysell legger ikke skjul på at det var dramatisk da han oppdaget at lokalene ikke hadde blitt bruksendret.

– Vi fant god dokumentasjon på hva som var gjort med fasaden av stallen, men det var fortsatt bare en stall. Det er nødvendig med en bruksendring. Kjøper man en fireromsleilighet og den ikke er godkjent for det bruket, kan man ikke bo der. Slik vil reglene gjelde også for offentlige forsamlingslokaler, forteller han.

Holdt tilbake beløp

Da handelen ble gjort, holdt kjøper tilbake 800.000 kroner ett år, noe som er en vanlig prosedyre ved overdragelse av næringseiendom. Beløpet holdes nå tilbake inntil de nødvendige tillatelser og ferdigattester er i orden.

– Da vi oppdaget at det manglet ferdigattester og at puben fortsatt bare er en stall, tok vi kontakt med tidligere eiere. De er heldigvis innstilt på å finne en løsning. Det er veldig bra. Det var Asplan Viak som sto for prosjekteringen fra militærforlegning til overnattingssted da Fevang bygget opp stedet. Nå er de i gang med å sende inn søknader og ordne opp, forteller Henrik Lysell.

LES OGSÅ: – Vi håper det er liv laget for forskjellige arrangementer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2 år siden: Ole-Morten Ruud og Øystein Fevang er klare for Gamlehorten Pøbbs første alminnelige åpningsdag.

2 år siden: Ole-Morten Ruud og Øystein Fevang er klare for Gamlehorten Pøbbs første alminnelige åpningsdag. Foto:

Håper på samarbeid

Stallmesterboligen skal være en enkel sak å få godkjent.

– Men jeg er usikker på bruksendringen av forlegningen. Det gjelder andre krav nå, enn i 2009, men jeg har inntrykk av at riksantikvaren og kommunen er innstilt på å finne en løsning. Det var jo kommunen som i sin tid solgte til de tidligere eierne. Da lå det i kortene at det ikke lenger skulle være en militærforlegning.

Inntil alle papirer er ordnet, fortsetter driften ved stedet som før.

Securitas sjekker

– Brannvesenet og kommunen er klar over at vi jobber med å få på plass ferdig attest og forholder seg i ro inntil saken er løst. Vi kommer til å ha et større fokus enn vanlig på brann i søknadsperioden. Securitas kommer til å kontrollere Gjestegården. Det har allerede blitt gjort en ekstra inspeksjon av sprinkleranlegg og varslingsanlegg. Det gjøres en gang i året, forteller Henrik Lysell.

LES OGSÅ: Gamlehorten Gjestegård inviterer til nyåpning

Tillater bevertning

Selger var Gamlehorten Eiendom AS. Selskapets advokat, Per Halvor Rønningen, viser i et brev til Horten kommune og nye eiere at Stallen ifølge reguleringsplanen «kan benyttes til følgende formål: Annen næring – herunder museum, galleri og andre publikumsrettede virksomheter. Bevertning, som er formål i forbindelse med driften av aktivitetene av Gamle Horten gård.

Bruken er således i samsvar med reguleringen, og spørsmål om bruksendring er derfor ikke relevant.»

LES OGSÅ: Gamlehorten solgt

Vil finne en løsning

Øystein Fevang er overfor Gjengangeren knapp i sin kommentar. Han vil ikke si hvordan det er mulig å glemme å sende inn søknader om ferdigattest.

– Jeg trodde at vi var ferdige med Gamlehorten, men så er vi visst ikke det likevel. Men vi er i dialog med kjøper og Horten kommune. Vi skal sette oss ned, og finne en løsning på saken. Noe mer vil jeg ikke si om den saken nå, sier Fevang.

Artikkeltags