Fritt skolevalg, nærskole eller litt av hvert?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er fordeler og ulemper med fritt skolevalg og nærskoleprinsippet. Jeg skal ikke argumentere for noen av alternativene, men se konsekvensen av hva Arbeiderpartiet fikk flertall for inn i nytt fylke.

Det ble bestemt å innføre nærskoleprinsippet for Vestfold og Telemark. Det er jo en forutsigbar avgjørelse for alle elevene, hvis ikke det hadde vært for tillegget Ap fikk med.

Den sier at som nærskoleområde for en skole i Vestfold regnes også de kommunene som har grense til den kommunen (i gamle Vestfold) den enkelt skole ligger i.

Hvis jeg tolker det riktig gjør man her en forskjell i inntaksprinsipp om du bor i Telemark eller i Vestfold. Bor du i Telemark så skal nærskoleprinsippet gjelde, men bor du i gamle Vestfold så er nærskoleområdet utvidet til også å gjelde nabokommunene. Det vil si at du i Vestfold får noen valgmuligheter du ikke får i Telemark.

Denne særordningen for «gamle Vestfold» slår jo også skeivt ut avhengig av hvor i Vestfold du bor. Prinsippene vil gjelde fra 2020, da er gamle Vestfold redusert til seks kommuner. Ser en på kommunekartet slår denne «litt av hvert»-løsningen uheldig ut.

Er du elev bosatt i Tønsberg, bor du i en kommune som grenser til alle andre kommuner i Vestfold. Hvis jeg tolker det riktig vil du da ha et nærskoleområde som gjør det mulig å søke plass i Holmestrand, Horten, Tønsberg, Larvik, Sandefjord og Færder. Er du derimot elev bosatt i Færder, bor du i en kommune som kun grenser til Tønsberg. Du vil da ha et nærskoleområde som gjør det mulig å søke plass i Færder og i Tønsberg.

Jeg synes denne modellen for inntaksprinsipper er den mest uforutsigbare og uheldige av de alle. I Telemark blir det nærskoleprinsippet, i Vestfold blir det et utvidet nærskoleprinsipp som er så differensiert at noen kan søke i alle vestfoldkommuner og noen kun i to vestfoldkommuner.

Har jeg tolket dette feil? Hvis ikke så er realiteten at bor du i Telemark blir det nærskoleprinsipp, bor du i Tønsberg har du fritt skolevalg akkurat slik som i dag.

Niklas Cederby - Horten Høyre

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.