Gå til sidens hovedinnhold

– Fritt behandlingsvalg må ikke avvikles

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en stor skam at Ap vil avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg - det vil få drastiske konsekvenser for mange

Fritt behandlingsvalg forkorter ventetiden i en tid der man er mest sårbar. Jo kortere ventetid, jo mindre tid må pasienter vente før de får den behandlingen de trenger. For enkelte kan dette faktisk bety forskjellen på liv og død. Det er mange sykdommer hvor tid er begrenset.

Istedenfor å ha én lang sykehuskø, har vi mange små. Da blir ventetiden kortere for alle, også for dem som velger å stå i den offentlige sykehuskøen.

Fritt behandlingsvalg gir deg muligheten til å bestemme selv om du vil stå i ventekø hos behandlingsstedet nærmest deg eller hos de med kortest ventetid. Du kan få behandling hos et privat helsesenter på statens regning. Du kan selvsagt også velge å bli behandlet på et offentlig sykehus. Saken er at du bestemmer selv! Vi i Høyre mener vi skal bruke det beste fra private og offentlige sykehus – men at staten er den som alltid skal betale.

Vi i Høyre mener at å gi alle lik mulighet til å bli møtt av helsetjenesten, uansett hvem du er og hvor du bor, er et steg i riktig retning. Fritt behandlingsvalg gjelder alle, uavhengig av hvor god økonomi du har. Ordningen minsker gapet mellom rik og fattig og gir plass til flere pasienter i helsevesenet. Dersom du velger å bli behandlet på privatklinikk, er det det offentlige som tar regningen for deg, på samme måten som det ville vært dersom du hadde blitt behandlet ved et offentlig sykehus.

De røde partiene (inkludert Sp) vil ikke la staten bruke private helsetilbud. De kan imidlertid ikke nekte personer med god økonomi å kjøpe helsetjenester. På den måten skaper de røde partiene et todelt helsevesen.

Fritt behandlingsvalg må ikke avvikles.

Kommentarer til denne saken