Gå til sidens hovedinnhold

Går du forbi denne soppen? Slutt med det!

Artikkelen er over 4 år gammel

Den er liten og kan være vanskelig å finne hvis du ikke kjenner den. Men nå står traktkantarellen i mengder i skogen – og den kan virkelig forgylle alt du lager på kjøkkenet!

(Tønsbergs Blad)

Bruker du sopp som krydder? Ikke det? Les dette, og du kan utvide kjøkkenrepertoaret ditt mange hakk. For soppen, som skogen fortsatt bugner av, løfter maten til nye høyder. Mesterkokkene og matnerdene har de siste årene snakket masse om den litt uforklarlige smaken «umami». Ikke søtt, ikke salt, ikke bittert, ikke surt. Men umami.

Og denne smaken – som fremhever alle andre gode smaker – finner du i sopp.

LES OGSÅ: Gjett om du skvetter når dette øyet blunker til deg fra skogbunnen!

Et fantastisk bidrag

– Traktkantarellen kan tørkes, eller den kan sammenkokes. Jeg bruker den mest tørket. Da kan den males til soppmel og vil være et fantastisk bidrag til alt du kan tenke deg av gryteretter, de fleste supper, pastaretter og masse annet.  Umami fra traktkantareller skal man ikke kimse av, sier Tor Baklund.

Baklund er soppsakkyndig og en sanker helt utenom det vanlige. Hittil i år har han funnet og klassifisert hele 104 ulike spiselige sopparter.

– Og så har jeg tatt med hjem kanskje 80 arter for smaking og annet utover vinteren, sier han.

LES OGSÅ: – Fyll har aldri vært noe problem her, faktisk!

Les og lær her

Men altså – denne saken skal handle om traktkantarellen. Den litt unnselige fetteren til den mer kjente guloransje kantarellen. For akkurat nå er skogene helt fulle av denne godsaken. Men mange kjenner ikke til den, vet ikke hvor de finner den eller hvor den ser ut. Det skal vi hjelpe til med.

Her får du svar på spørsmålene du måtte ha om traktkantarell:

1. Hvordan ser traktkantarellen ut?

Slik. Traktkantarellen kan variere i hattefarge fra lys grå til nesten sort. Hatten har et lite søkk, som en slags trakt. Derav navnet. Under hatten vokser det riller, ikke skiver. Se neste bilde. Stilken kan variere fra gul til mer gråaktig. Ofte vokser den i klynger, og finner du én, kan du fort se deg rundt og finne mange. Etter hvert som soppen blir større, får den hul stilk.

2. Hvordan er jeg sikker på at det er traktkantarell?

Traktkantarellen har helt karakteristiske riller under hatten, noe også den vanlige kantarellen har. Riller eller ribber skiller seg fra vanlige skiver ved at du ikke kan plukke dem løs, slik du kan med sopp som har klassiske skiver under hatten. Et annet kjennetegn er at soppen deler seg fint i to rene snittflater hvis du tar tak i hatten og trekker den fra hverandre. Den smuldrer ikke opp dersom du prøver å knuse den i hånden. 

3. Hvor finner jeg traktkantarellen?

Soppen finnes gjerne i fuktig, mørk og mosekledd skog, helst under gran men kan også forekomme under furu. Den liker seg best i moserik skog hvor den kan vokse dypt nedi mosen.

De kommer som regel sent i sesongen, og kan godt vokse langt ut i november om den unngår frost. Mange steder vokser traktkantarellene innimellom blåbærlyng eller under bregner. Men har du blikket med deg, kan du virkelig fylle kurver din!

4. Hvordan bruker jeg traktkantarellen?

Tørrstek den i panna til vannet i soppen er kokt ut. Ha smør, løk og salt og pepper i og stek det til alt er brunet godt. Hvis du har fløte i og lar det koke til det tykner litt blir det soppstuing!

Hvis du vil fryse den og bruke den senere, kan du tørrsteke soppen under lokk til vannet har kokt ut. Frys ned i beger eller frysepose.

Skal du tørke soppen, legger du dem i en langpanne på bakepapir. De største kantarellene kan du godt rive i mindre biter. Sett brettet eller brettene i ovnen på 40–45 grader, med varmluften på og døren litt på gløtt. Sett gjerne ei sleiv i døråpningen, så den ikke lukker seg. 10 timer er fint. Deretter har du den tørre soppen på norgesglass. Evt. kan du knuse soppen til småbiter i kjøkkenmaskin, eller male den til mel og bruke den som krydder i supper og sauser eller på pasta og pizza.

Eller kan de bløtlegges i lunket vann 20–30 minutter også brukes som vanlig igjen til steking, på pizza eller i supper og sauser, sier Tor Baklund.

Ved å følge noen enkle regler, unngår du å bli forgiftet av sopp:

■ Ikke spis sopp som du ikke kjenner eller som har utypisk utseende.
■ Ikke spis gammel eller råtten sopp
■ All sopp bør varmebehandles før den spises.
■ Ikke oppbevar fersk sopp i plastposer uten lufttilgang over lenger tid
■ Bruk soppkontrollene (gratis)
■ Ikke prøvesmak ukjent sopp – giftig sopp kan ha mild smak
■ Bruk oppdatert norsk sopplitteratur

Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund og Giftinformasjonen

Kommentarer til denne saken