Gå til sidens hovedinnhold

Tor Arne trenger ikke snø for å ha en fin vinter i Horten

Artikkelen er over 4 år gammel

Om skiløypene ikke er kjørt opp, går det alltids an å finne på noe annet, mener Tor Arne Wanebo.

Han har vært ute med kajakken omtrent hver eneste helg i vinter. Det skal mye til for at Wanebo holder seg inne.

– Jeg er ikke noen sofa-type, ler eks-trønderen. Han har bodd i Horten i seks år nå, og dialekten er knapt merkbar etter mange år bosatt på Østlandet.

Det startet med elvepadling for ti år siden. For tre år siden fikk han også øynene opp for hvor mye glede man kunne ha med en havkajakk. Særlig når man har så fantastiske forhold som i Horten.

– Jeg ble spurt om å være turleder for DNT Horten Kajakk på ettersommeren i fjor, og det sa jeg med glede ja til. Det hender jo man velter, og da er det godt å ha med en som har litt erfaring, sier Wanebo.

Elsker fortsatt ski

At Wanebo har blitt kajakkfrelst, betyr ikke at han har stuet bort skiene innerst i kjellerboden. Tvert imot.

– Jeg står mye på ski. Og hvis forholdene ikke ligger til rette for ski i Horten, drar jeg dit snøen er. Jeg har campingvogn på Gaustablikk, og dit prøver jeg å dra så ofte jeg kan. Men det blir gjerne til at jeg drar hjem til Horten igjen allerede på lørdag, sånn at jeg kan få meg en padletur også.

Og for Wanebo er kajakk i aller høyeste grad en helårsaktivitet. Det kommer bare an på utstyret. Vinterstid må man ha tørrdrakt, i tilfelle uhellet er ute. I tillegg bør man ha ull innerst.

LES OGSÅ: Fiskelykke på islagt Borrevann

 

– Det er så ekstremt vakkert lys på sjøen om vinteren. Og man kan telte på øyene, tenne bål og se på stjernene, sier han.

– Tror du på klimaforskerne som sier at vi må vende oss til vintre uten snø på våre kanter?

– Vet ikke, men jeg tror de som evner å tilpasse seg det været og klimaet vi får, er de som vil få det best, sier Wanebo.

LES OGSÅ: Har ikke savnet skitilbud til barna

Passer for alle

Kajakkgruppa i DNT Horten startet i fjor vår, med beskjedne ambisjoner om to nybegynnerkurs – såkalte «Våtkort-kurs». Kursene ble fulltegnet på rekordtid, og man innså at man måtte skaffe instruktør og arrangere enda flere.

Nå er kajakkgruppa en stor og levende gruppe, og de samles også på vinterstid – både til turer, i følge med Tor Arne Wanebo, og til bassengtrening, der man kan trene på eskimorulle og kameratredning og egenredning.

– Det er kjempegod trening. Hvis man padler en gang eller to i uka blir man slank og fin, og man får flott muskulatur i armene, sier Wanebo.

 

– Ikke er det dyrt heller. Man kan kjøpe seg en rimelig, brukt kajakk og starte der.

Til våren planlegges nye kurs, både Våtkort-kurs og et rimeligere og kortere introkurs for folk som bare har lyst til å prøve litt og se hva det går ut på.

– Planen er at jeg skal ta noen kurs i løpet av sommeren og bli sertifisert instruktør. Det er det et stort behov for, sier Wanebo.

Kommentarer til denne saken