Gå til sidens hovedinnhold

– Framtidens helsestasjon for unge!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Psykisk helse blir et viktigere og viktigere tema, når mesteparten av hverdagen blir i hjemmet og med anbefalinger om å være rundt så få som mulig. Det er mange som er redde for store mørketall etter pandemien innenfor personer som sliter psykisk. Derfor er det nå viktigere enn noen gang før, at vi har steder der alle som trenger kan kontakte å få den hjelpen de fortjener. Et slikt sted er Helsestasjon for ungdom.

Helsestasjon for ungdom er et viktig lavterskeltilbud som alle kommuner skal ha. Her kan du snakke om alt fra psykisk til seksuell helse. Det er gratis og åpent for alle mellom 13 og 20 år. Dette gjør at alle kan ha muligheten til å få hjelpen, uansett hvem du er og uten å betale egenandeler. Jeg er stolt av at vi har dette i Horten og at det er et tilbud for unge, men det er på tide å styrke dette tilbudet.

Stasjonen er åpen på tirsdager fra 14:30-16:30, to timer. Dette øker terskelen og muligheten til å gå på helsestasjonen blir mindre. Hvis du ikke har tid innen disse to timene må du vente en uke til eller dra et annet sted, hadde helsestasjon for ungdom vært åpen lenger eller flere dager hadde ungdom hatt muligheten til å kunne velge en tid som passer dem best. For det er allerede skummelt å innseat du trenger hjelp og en å snakke med, derfor burde veien til å få hjelp være så enkel som mulig. For at vi skal kunne forbedre helsestasjonen for ungdom trenger vi å satse mer på den, vi trenger å gi ungdommen i Horten muligheten til å få den hjelpen de trenger uansett hvordan hverdagen ser ut. For noen er det å få snakket med en på helsestasjonen for ungdom kanskje det de trenger og lettere enn andre tilbud, fordi private psykologer er dyre og køene for de kommunale er lange. Det er en rettighet at alle skal kunne ha en god helsehjelp og støtte. Når noen fortere kan få hjelp, fordi de har mer penger betyr også det at vi skaper større forskjeller i landet vårt.

Det finnes flere muligheter for å styrke tilbudet, nå er helsestasjonen kun drop-in, noe som gjør at du ikke trenger å måtte kontakte noen før du besøker. Vi i Horten AUF mener det bør være en mulighet for å bestille timer, kunne man besøkt stasjonen uten å trenge å sitte i kø eller være redd for at du må vente en hel uke til for hjelp. Et annet tilbud hadde også vært å skape en digital helsestasjon, som et tillegg til den fysiske helsestasjonen, dette hadde fått flere til å kunne kontakte uansett hvor du er. En digital helsestasjon for ungdom vil også være masse til hjelp under pandemien vi er i nå, for er det en ting vi har blitt gode på er det å ta ting over nett.

En god helsestasjon for ungdom vil åpne flere dører til hjelp for unge, men det vil også være med på å skape et helsetilbud for alle, uansett hvem du er. La oss styrke tilbudet og gi de unge det helsetilbudet fortjener!

Kommentarer til denne saken