Gå til sidens hovedinnhold

Kjærlighetsprosjektet som ble til utstilling

Artikkelen er over 3 år gammel

Fotograf Caroline Smiths bildeserie «Småpatriotene» har fått stor oppmerksomhet i Horten. Nå henger de tolv bildene til utstilling på kaffebaren Stopp! i Storgata.

For litt over et år siden kom fotografen på ideen om å ta et bilde hver måned av barn i ulike miljøer i Horten.

– Jeg syntes det er veldig spennende å fotografere barn. Alle barn er nydelige på hver sin måte, og plutselig ut av et lite sekund kan man få de mest magiske uttrykkene, sier Caroline Smith som også har latt seg inspirere av HortenLove.

–  Jeg veldig glad i byen vår, og jeg ønsker at flere skal få se hvor fantastisk den er. Så da tenkte jeg å kombinere de to tingene, og på min måte gi noe tilbake til Horten by, forteller Smith.

Caroline Smith kommer opprinnelig fra Brevik i Telemark, men har bodd i Horten i over ti år.

–Jeg tror kanskje man ser byen med litt andre øyne når man kommer utenfra, sier Smith som tok svennebrevet i 2015 og leier studio hos læremesteren Helle K. Hagen.

LES OGSÅ: Er du fra Horten og spiller gitar? Nå har du sjansen til å få møte en av Norges beste gitarister på scenen

 

Kjempebra respons

I begynnelsen av prosjektet la hun ut en forespørsel på Facebook der hun etterspurte unge modeller.

– Det var kjempebra respons, og jeg fikk mange hyggelige henvendelser fra foreldre, forteller Caroline Smith som sier hun elsker jobben sin.

– Jeg er portrettfotograf, men har også en del oppdrag for bedrifter. Jeg syntes variasjonen er spennende, og det er et privilegium å få lov til å formidle folks historier, sier Smith som først og fremst er opptatt av det mellommenneskelige i bildene sine.

– Det er fantastisk å kunne forevige små øyeblikk, og i denne serien har jeg i tillegg kunnet gjøre det med miljøer fra Horten i bakgrunnen.

LES OGSÅ: Skøytebanen vekker gamle minner

Hvert bilde har sin historie

Hun lagde en plan for bildene hun skulle ta hver måned, men det gikk sjelden slik hun hadde tenkt.

– Prosjektet lå hele tiden og jobbet i hodet mitt, og av og til fikk jeg en idé som måtte gjennomføres samme dag på grunn av været. Det ble noe improvisering underveis, og jeg visste aldri helt hvordan bildet skulle bli før vi kom på stedet, forteller Smith og peker på bildene som henger til utstilling.

– Et eksempel er oktoberbildet, der tanken var at gutten skulle hoppe i en sølepytt i Storgata. Det hadde han ikke lyst til, for han var litt småsyk, sier fotografen som synes modellen gjorde en god jobb likevel.

Bildet har fått et litt melankolsk drag som enhver kan kjenne seg igjen i når høstmørket senker seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

– Og på julibildet fra beachbaren på Rørestrand var det kaldt og overskyet. Jeg skyndet meg å ta 20 eksponeringer og fikk dette bildet her, sier Smith og peker på bildet av fire små strandløver som ser ut til å storkose seg sommervarmen.

– Hvis man zoomer inn på bildet, ser man at de har gåsehud på beina, sier Smith og ler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Tankene bak bildene

Selv om det er barna som er i fokus i bildene, ønsker Caroline Smith også å formidle noe om Horten.

– På bildet fra mars ser man kinoen i bakgrunnen. Jeg ønsker å minne folk på at kinoen er en viktig del av kulturlivet i Horten, og at vi må bruke den for å beholde den, sier Smith.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Septemberbildet er det eneste bildet som har med voksne i bakgrunnen.

Bildet er tatt på Lystlunden stadion etter siste hjemmekamp for senior menn i FK Ørn Horten.

– De to gutta i forgrunnen er sjefene på bildet, men de har de voksne spillerne i ryggen som passer på dem og som er forbilder for barna, sier Smith som valgte motivet fordi idrett er en viktig del av hortensamfunnet.

– I dette bildet er grunntanken å framheve ildsjelene som jobber frivillig i breddeidretten i Horten og som gjør en kjempejobb for barn, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Veien videre

Bildeserien av Småpatriotene kommer til å henge på kaffebaren Stopp! i et års tid, og Caroline Smith leker også med tanken om å lage en kalender av bildeserien, men det blir først i 2019.

– Jeg har fått kjemperespons på bildene, og prosjektet ble enda bedre enn jeg trodde det skulle bli, så det kan hende det blir en kalender, sier Smith.

Hun har lyst til å gjøre flere lignende prosjekter, men foreløpig lar hun ideene ligge.

– Det har vært tidkrevende både når det gjelder forarbeid og etterarbeid, men det er så mange spennende mennesker i byen at det er mulig jeg gjør noe lignende igjen, sier fotografen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.