Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt oljeleting kommer til å koste

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De andre partiene satser på etterpåklokskap og teknologioptimisme, men det har vi verken tid eller råd til.

Flammene herjer i Russland, som mange andre steder i verden. De enorme brannene, som tilsvarer halve Norges areal, forurenser og ødelegger natur, landsbyer og luftkvalitet. Mennesker har mistet sine hjem og går en usikker fremtid i møte. Brannene er så voldsomme at brannvesenet ikke har ressurser til å kunne slukke alt, de må prioritere hva som skal slukkes. Årets brannsesong blir den verste som noen gang er registrert i Sibir.

Klimaendringer fører ikke bare til mer naturkatastrofer og ekstremvær, men det har også alvorlige økonomiske konsekvenser. En brann som den vi ser i Russland nå, vil koste samfunnet dyrt. Det samme ser man i Norge, med en markant økning i utbetaling av forsikringspenger etter ekstremvær de siste årene.

De herjingene vi ser i Russland og i resten av verden er ingen unntakstilstand, det er heller et tydelig frampek på hva vi har i vente. Vi er på vei mot en situasjon hvor store deler av verdens befolkning ikke har ressurser til å stå imot de katastrofene som vil ramme oss om man fortsetter med klimagassutslipp i det tempo vi gjør i dag.

Likevel ønsker store partier i Norge å trosse forskningen for å fortsette letingen etter olje. De ønsker å bruke enorme summer på dette, til tross for at det fremtidige oljemarkedet er et usikkert marked. Store land som Norge selger olje og gass til har også signert Parisavtalen, og jobber nå med å redusere egne utslipp. De ser etter grønne løsninger.

I verste fall risikerer Norge å tape penger på olje, og stille uforberedt til omstillingen mot grønnere løsninger og fremtidens behov. Hvis man da inkluderer økonomiske utgifter knyttet til ekstremvær og klimakatastrofer så er det nesten utrolig at flertallet av norske partier ønsker å fortsette letingen i et usikkert oljemarked.

Natur og klima er grunnlaget for vår eksistens på kloden, og det må behandles deretter. Vi kan ikke fortsette å la skog og natur brenne opp. FN er tydelige: Vi må stoppe å lete etter olje og gass for å nå klimamålene. Likevel er MDG det eneste partiet som krever en sluttdato for leting etter olje. Det eneste partiet som begynner å forberede seg på en grønn omstilling. De andre partiene satser på etterpåklokskap, men det har vi faktisk hverken tid eller råd til lengre.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.