Forsvaret stenger museumsdøra for barn og unge

MARINEMUSEET: Lokal attraksjon som Forsvaret holder stengt ut året. Innsender Truls Sanaker mener beslutningen er meningsløs.

MARINEMUSEET: Lokal attraksjon som Forsvaret holder stengt ut året. Innsender Truls Sanaker mener beslutningen er meningsløs. Foto:

Av

I dag var jeg en tur på Karljohansvern i Horten og i løpet av den snaue halvtime jeg var utenfor Marinemuseet kom det mange familier med barn og ungdom som måtte innse at noe besøk til Marinemuseet ikke var mulig da døra var stengt.

DEL

MeningerSkuffelsen var tydelig. Her var det mange som hadde gledet seg til å se hva museet hadde å by på i sine utstillinger. Dette fikk meg til å tenke noen år tilbake da jeg hadde besøk av en kamerat fra Hamar.

Han hadde med seg sine to sønner. Skuffelsen var stor hos guttene da de fikk vite at i dag skulle vi på museum, men det varte kun til vi kom innenfor porten på området og de fikk se u-båten framfor seg. Noen timer senere var de vanskelige å få med seg hjem igjen tross lovnader om is og grilling av pølser. Her var det tydeligvis mye spennende for unge gutter med fantasi. Når vi neste morgen spurte hva de hadde lyst til å gjøre den dagen, kom det enstemmig fra begge to – Marinemuseet.

Om dette besøket var medvirkende til at den ene av de to i ettertid valgte en karriere på sjøen er uvisst, men slettes ikke umulig. Nyheten om at flere av Forsvarets museer skulle holde stengt ut året i stedet for å åpne opp for publikum kom som en bombe i det øyeblikket Norge begynte å åpne samfunnet igjen etter vinteren og vårens nedstegning. På samme tid oppfordret statsministeren alle til å legge ferien i eget land og oppleve alt vi har å tilby her hjemme. En kan jo spørre seg hva de ansvarlige i Forsvaret har tenkt og vurdert av konsekvenser når de har tatt en slik avgjørelse samtidig som statsministeren kom med sin oppfordring til folket.

At museene i Forsvaret har store utfordringer er ikke overraskende om en kjenner til forvaltningen av disse, samtidig som de har fått reduserte tildelinger over flere år fra Forsvaret. Dette er også konklusjonen i utredningen om forvaltningen av Forsvarets museer som Forsvarsdepartementet fikk i oppdrag å gjennomføre av Stortinget i 2016. De andre kulturenheten i Forsvaret har også tilsvarende forvaltningsmessige utfordringer.

Det er samtidig fullt forståelig at direktøren for museene med et slikt bakteppe tilslutt sier at nok er nok, og ser ingen annen mulighet enn å melde oppover i systemet at slik situasjonen er blitt, så må en holde museene stengt ut året. Det som derimot ikke er forståelig er at overordnede myndighet i Forsvaret, Forsvarets Fellestjeneste (FFT), ikke da tar de grep som trengs for å tilføre de midlene som trengs for at museene skal kunne holdes åpne. Forsvaret fikk i 2020 en økning i sitt budsjett på 2 milliarder kroner (uten at det tydeligvis kom kulturenhetene i Forsvaret til gode). I 2018-2019 brukte ifølge Medier24 Forsvarets mediesenter 100 millioner på blant annet flere rekrutterings- og omdømmekampanjer.

Forsvarets mediesenter er også en avdeling underlagt FFT. Hva slags omdømme og rekrutteringstanker ligger bak det å møte barn og unge med stengte dører når de oppsøker Forsvarets fremste omdømmeskapende aktører? Det koster atskillig mindre å ta imot de som oppsøker Forsvarets tilbud med åpne dører enn prisen på helsides annonser i aviser og TV reklame. Med andre ord burde det være mulig, med god og positiv forvaltning å finne de midlene som kreves for å holde museene åpne for publikum ut året.

Om ikke ledelsen i FFT ser dette selv er det kanskje på tide Forsvarsministeren hvisker de rette ordene i øret til Forsvarssjefen så barn og unge ikke blir møtt med stengte dører når de besøker Forsvarets museer i sommer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags