Gå til sidens hovedinnhold

Å trykke på denne knappen kan koste 400 kroner

Artikkelen er over 4 år gammel

Du bør være veldig forsiktig med denne populære appen.

(Jarlsberg Avis)

Før nyttår valgte både Telenor og Telia å fjerne hastighetsbegrensningene i mobilabonnementene sine. Dermed kunne de skryte av «fri fart» og vise til hastighetsmålinger på nett som viste hvem som leverte det raskeste nettet.

Telenor har blant annet benyttet resultatet fra Ookla Speedtest for absolutt alt det er verdt i sin markedsføring:

 

Har ikke skrudd ned prisen

Men selv om Telenor og Telia har fjernet de kunstige hastighetsbegrensningene, har de ikke gjort noe spesielt med prisene på databruk. Faktisk har den inkluderte datamengden i noen abonnementer det siste året faktisk blitt redusert.

Om en overgår begrensningen i inkludert datamengde, koster det opp mot 5 kroner per megabyte.

Bruker store mengder data

Speedtest kan være en morsom test å kjøre, og den er åpenbart nyttig for mobiloperatørene – men den kan benytte store mengder data fra mobilnettet. Datamengden varierer litt fra gang til gang, men kan lett gå opp mot 140 megabyte.

I dag er det nesten utelukkende mengden data som koster noe ved mobilbruk.

En ekstra datapakke på 1 gigabyte koster typisk 69–99 kroner, noe som betyr at en test koster omtrent det samme som en billig betalingsapp.

Ekstreme priser

Hvis du ikke har kjøpt en ekstra pakke, må du betale per megabyte. Det er store variasjoner på hvor mye én megabyte ekstra koster hos de ulike operatørene.

Hos Ice og Telia koster det for eksempel ingenting å overskride det du har inkludert i abonnementet, men hastigheten reduseres så mye at du i praksis ikke har tilgang til internett.

Hos Telenor koster det 5 kroner per megabyte – med en maksimal grense på 399 kroner per måned.

Den maksimale grensen passerer du ved én hastighetstest på Speedtest.

– Bør kjøpe datapakke

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor bekrefter at denne typen bruk kan bli kostbar.

– De aller fleste kunder har valgt abonnement som er store nok til at de kan bruke data som de vil uten å tenke på at de går tom for data – inkludert å benytte Speedtest. Men det stemmer at du laster ned en fil og tester med den, og at dette trekker av datakvoten i abonnementet. Dersom du ikke har data inkludert i abonnementet, eller svært lite data inkludert, anbefaler vi alle å kjøpe en datapakke eller et større abonnement før denne typen databruk – eller annen databruk.

Kommentarer til denne saken