Slik pynter du til påske

Her har en ekte høne fått plass på påskebordet. Et kunstig eksemplar er nok å foretrekke av hygieniske grunner.

Her har en ekte høne fått plass på påskebordet. Et kunstig eksemplar er nok å foretrekke av hygieniske grunner. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Du kan gjerne bringe naturen inn på bordet i høytiden.

DEL

 Å dekke til fest handler ikke bare om å ta fram det fineste serviset og den hvite damaskduken. Det er mer spennende å overraske, synes stylist Catharina Lindeberg-Bernhardsson.

– En oppdekning trenger ikke å være gjennomført og klassisk. Selv jobber jeg mye med kontraster og uventede innslag, som fine krystallglass på et bord dekket av mose eller høy. Det gir gjestene noe å prate om. Dermed er isen umiddelbart brutt.

«Wow» på trappen

Lindeberg-Bernhardsson dekorerer ofte bordet med det som finnes i naturen – blåbærris, steiner, kvister, fjær, frukt og grønnsaker. For eksempel har hun ved en anledning dekket et buffébord med kasseroller stående på et tett teppe av røde epler, med smågulrøtter stikkende opp innimellom. Og hun har pyntet med blomstervaser stappfulle av purre.

– Folk glemmer ofte at festen begynner allerede før man kommer til bordet. Ikke sett ut to fakler på trappen. Sett ut førti! Da starter wow-effekten allerede før folk har kommet inn, tipser hun.

Stylisten følger samme mengdeprinsipp også på selve bordet. Hun velger seg ut noe få typer ting, og lesser på med masse av samme sort.

– Det er enkelt, men gir stor effekt, sier hun.

Gul trend

En vanlig feil er at oppdekningen blir for høy. For eksempel setter man en kjempebukett eller et tårn av en lysestake midt på bordet. Da blir det vanskeligere for gjestene å få kontakt.

– Folk må kunne se og prate med hverandre. Et morsomt alternativ er å pynte med mange forskjellige krydderurter og legge ut små sakser. Da kan folk klippe det de vil ha av urtene, legge det på maten og sende til hverandre, sier Lindeberg-Bernhardsson.

Som i alt annet er det trender også i borddekking. Gult er en stor farge i vår, både innenfor mote og innredning, noe som passer perfekt i påsken. Blomstermønster er en annen trend.

– Det kan være nok å kjøpe noen meter av et storblomstret tekstil, og bruke litt morsomt servise med ulike mønstre og farger, så får du en lekker oppdekning.

Uformelt

I anledning årets påske har Catharina Lindeberg-Bernhardsson dekket med turkis servise sammen med vekster som rosa jerseyliljer, gule påskeliljer, ekte fjær og krossved. Minibukettene har hun satt i glassflasker funnet på loppemarked. At flaskene er ulike, gjør oppdekningen hyggelig og uformell.

Stoffserviettene er brettet for å ligne påskehareører, og små bordkort er festet med et bånd rundt vasene. Midt på bordet ligger en krans av kirsebærkvister, mose, silkebånd og malte egg. Resultatet er friskt, vårlig og innbydende.

Artikkeltags