Full fres i Folkeverkstedet

DATASTYRT FRES: Beathe Aasheim og Torgeir Bull gleder seg til å ta den USA-importerte fresen i bruk. Av et trestykke har Torgeir laget et skilt med logoen til Folkeverkstedet.

DATASTYRT FRES: Beathe Aasheim og Torgeir Bull gleder seg til å ta den USA-importerte fresen i bruk. Av et trestykke har Torgeir laget et skilt med logoen til Folkeverkstedet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvorfor kjøpe kostbart verktøy når du kan låne det, nesten gratis i Kongeveien? I dag er det åpningsfest i Horten Folkeverksted.

DEL

Delingsøkonomien er på full fart inn i vårt samfunn. Moderne mennesker samler ikke på loft og kjeller. De deler og reparerer – i hvert fall trendsetterne som baner vei for oss andre.

50 verksteder i Norge

Selvfølgelig oppsto de første Makerspace i USA, hvor sjølbergingstanken er rotfestet.

De kreative sjelene, som i 2010 brakte ideen over Atlanteren, har ikke klart å komme opp med et bedre norsk ord, men folk har likevel omfavnet ideen. I fjor hadde det ene verkstedet som åpnet for sju år siden fått selskap av 49 andre, spredd over hele Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

SKAL FYLLES OPP: Det kjekke verktøyskapet passer perfekt for sitt bruk. Beathe Aasheim og Torgeir Bull håper at det blir smekkfullt med verktøy.

SKAL FYLLES OPP: Det kjekke verktøyskapet passer perfekt for sitt bruk. Beathe Aasheim og Torgeir Bull håper at det blir smekkfullt med verktøy. Foto:

Lørdag åpner det første verkstedet i Horten, i lokaler som Broentech AS låner ut gratis, inntil videre, i Kongeveien 79.

Prosjektkoordinator er Beathe Aasheim (38). Etter at hun har traff 30 likesinnede på Norske Makerspace i Oslo i sist i september, bobler hun over av entusiasme. Hun viser med søyler og grafer hvor fort utviklingen har gått, og snakker om at vi nå står foran den fjerde revolusjon.

LES OGSÅ: Møte om folkeverksted

– Folk er drittlei av bruk- og kast-samfunnet. De vil reparere ting selv, i stedet for å kjøpe nye ting hele tiden, sier hun og holder opp sin egen mobil, hvor en blafrende teipbit holder på-knappen på plass.

(Saken fortsetter under bildet)

FIX IT: Beathe Aasheim skal fikse mobilen selv. Av-knappen er i ferd med å falle ut, men det må gå an å reparere den, tenker prosjektkoordinatoren.

FIX IT: Beathe Aasheim skal fikse mobilen selv. Av-knappen er i ferd med å falle ut, men det må gå an å reparere den, tenker prosjektkoordinatoren. Foto:

Folkeverkstedet i Kongeveien samarbeider tett med biblioteket i Horten og frivillige.

Biblioteket har så smått kommet i gang med sitt bidrag til delingsøkonomien, ved at de først kjøpte inn en gitar for utlån, før de avanserte til symaskiner folk kan låne på kveldstid. 

– Det er en helt fantastisk ide. Alle må ikke ha en egen symaskin. Eller en 3D-printer, sier Aasheim på munter Bodø-dialekt, og viser til den morsomste anskaffelsen de har kjøpt inn til Folkeverkstedet i Kongeveien.

Freser ut tekst og bilder i tre

På et rom, som de forsøker å lydisolere, står en CNC-fres som kan skjære ut de mest intrikate mønster og tekster på en plankebit. Plankebiten viser logoen til Folkeverkstedet, utskåret og polert på tre små timer.

I tillegg til fresen, har de kjøpt inn en 3D-printer og en rekke loddebolter, i tillegg til haugevis med elektronikk.

Torgeir Bull (30) er til daglig lærer for teknologiklassen på Borre ungdomsskole. På kvelden sitter han og leker seg fram til det, som etter eget utsagn, er helt enkle ting.

(Saken fortsetter under bildet)

MADE IN HORTEN: Loddeutstyret er produsert i Horten.

MADE IN HORTEN: Loddeutstyret er produsert i Horten. Foto:

Lørdag 14. oktober er det åpningsfest i Kongeveien.

– Du vil få anledning til å bli kjent med verkstedet og prøve ut noe av utstyret vi har tilgjengelig. For eksempel kan du prøve å lage en krets til en enkel lommelykt og lodde den sammen. Ta gjerne med egne ting du har laget, oppfordrer Beathe.

(Saken fortsetter under bildet)

GJENBRUK: Næringslivet har donert hyller, bord og stoler. Og denne roelen med småskuffer for skruer og batterier.

GJENBRUK: Næringslivet har donert hyller, bord og stoler. Og denne roelen med småskuffer for skruer og batterier. Foto:

På åpningsfesten vil de vise et tomatplanteprosjekt, syprodukter, hjemmelaget synth og løgndetektor, koffert med selfiekamera, radiostyrt luftfartøy og droner.

Vegg i vegg med verkstedet, vil publikum få prøve hvordan det er å bevege seg inn i spillverdenen, med VR-briller og hendler, på en realistisk måte. HTC Vive-utstyr er foreløpig så kostbart at bare de mest bemidlede teknologinerdene har det i eget hus.

Norske Makerspace er tuftet på mye idealisme og tilskudd fra Sparebankstiftelsen DNB. Verkstedet i Horten har fått 150.000 fra sistnevnte.

Møbler, verkstøy og utstyr er gitt av velvillige bedrifter i byen.

LES OGSÅ: Har du hund? Nå utvikler Caroline en app som skal varsle om bilen din blir for varm

(Saken fortsetter under bildet)

VERKTØY: Ikke alt verktøy er like avansert.

VERKTØY: Ikke alt verktøy er like avansert. Foto:

Folkeverkstedet vil være åpent for alle to kvelder i uka, mandag og onsdag. Det koster ingenting å sitte der, men utstyret er forbeholdt medlemmer.

– De som skal bruke maskinene må få opplæring. Vi og næringslivet håper at dette blir et sted hvor folk kan møtes og lære av hverandre, sier han og legger til at det optimale selvfølgelig hadde vært om noen som kom dit med en ide, fikk et nettverk, kunnskap og erfaring, så mye at de senere kunne starte sin egen bedrift.

(Saken fortsetter under bildet)

BÅTBIL: Torgeir Bull har laget denne doningen som tar seg fram for egen maskin.

BÅTBIL: Torgeir Bull har laget denne doningen som tar seg fram for egen maskin. Foto:

Bobler over av ideer

Hvor stor aktiviteten blir, avhenger mye av dem som kommer. 18. november holder de åpent juleverksted i lokalene. Folk oppfordres til å ta med seg hjemmefra noe de vil reparere eller har en ide om ting de vil lage.

– Dette er jo et verksted, hvor vi også kan hjelpe hverandre.

Folkeverkstedet har ingen målgruppe aldersmessig, men det er 16 års aldersgrense på farlige maskiner, som sirkelsaga.

– Vi skal ha kurs. Kanskje arrangere en egen skaperfestival. Vi vil invitere foredragsholdere. Vi vil ha jenter hit, jenter som vil lære seg programmering. Suksessen avhenger av hvem vi får med oss. Vi tar betalt medlemskap, men har lagt oss på rimelige priser. Vårt mål er ikke å tjene penger, men for overskuddet skal vi kjøpe inn mer utstyr og tilby flere ting til besøkende, sier Beathe Aasheim.

Helt til slutt nevner hun at de gjerne tar imot råd og opplæring fra pensjonister som har tid og lyst til å vise yngre brukere hvordan de kan lage ting, som kan være med i verkstedet og hjelpe til med blant annet HMS.

Norske Makerspace

Ideen med delingsverksteder kommer fra USA.

Makerspace er det amerikansje begrepet, som også brukes i Norge.

I 2016 var det 50 Makerspace i Norge, under lokale navn.

Sparebankstiftelsen DNB har donert 3,2 millioner kroner til etableringen av Makerspace i Norge.

I Horten har Folkeverkstedet fått 150.000 kroner.

Folkeverkstedet i Kongeveien 79 vil være åpent mandag og onsdag ettermiddag.

Nettadressen i Horten er http://folkeverkstedet.com

Artikkeltags