Gå til sidens hovedinnhold

Folkehelseinstituttet vil åpne grensene igjen

Artikkelen er over 1 år gammel

Mener konsekvensene av stengte grenser er for store.

(Nettavisen): I den nye risikovurderingen til Folkehelseinstiuttet beskriver smittevernmyndighetene at de anbefaler oppheving eller endring av nesten alle smitteverntiltakene som er innført.

Dette inkluderer en delvis åpning av grensen.

I dag er det slik at utlendinger i liten grad har tilgang til å komme inn til Norge, og at nordmenn som reiser til utlandet må i karantene når man vender tilbake.

LES OGSÅ: Firing & Thorsen pålagt å rive innen 1. juni: Mangler ansvarsrett

De beskriver at antatte ringvirkninger av innreisekarantene som store, mens risikoen og konsekvensen av å importere smitte som moderat. Det er den samme beskrivelsen av risikoen for smitte internt i Norge.

De vil derimot ikke åpne for alle land, men de skriver at Norge bør «vurdere gjensidig oppheving for noen land».

Rapporten sier ikke konkret nøyaktig hvilke land som skal vurderes, men de nevner at Danmark kan være et eksempel.

– Den obligatoriske innreisekarantenen bør vurderes gjensidig opphevet med andre land med god kontroll på epidemien, for eksempel Danmark, skriver FHI.

Vi vet at også Finland har forholdsvis liten smitte. Ifølge svenske myndigheter er det også forholdsvis liten smitte regionen Värmland, som grenser til store deler av Østlandet.

Faginstansen mener også at utreiseforbud for helsepersonell bør oppheves.

LES OGSÅ: Torfinn ble blind som 19-åring. Nå, åtte år senere, må han lære seg å bruke rullestol. Men han nekter å gi opp det han lever og ånder for …

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.