Sender fire lastebiler med hjelp til flyktningleirer på Lesvos

FØRSTE ETAPPE: Varebilen tar donasjonene til et lager i Oslo. Når Geir Ove Kvalheim har fått samlet inn fra de andre stedene også, laster de over i lastebiler og setter kursen mot Hellas og Lesvos.

FØRSTE ETAPPE: Varebilen tar donasjonene til et lager i Oslo. Når Geir Ove Kvalheim har fått samlet inn fra de andre stedene også, laster de over i lastebiler og setter kursen mot Hellas og Lesvos. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Asylmottaket i Sandefjord er lagt ned, men fortsatt finnes det mennesker som trenger hjelp.

DEL

(Sandefjords Blad) – Det som var igjen av ting ble sortert av de gjenværende flyktningene som har fått opphold i Sandefjord. De vet jo godt hva som trengs på Lesvos, sier Frode Rustøy.

Han har fungert som et slags mellomledd og talsperson for flyktningene.

Det var flyktningene selv som tok initiativ til prosjektet Servants for Humanity (SFH), som har samlet inn klær, sykler og datamaskiner, samt arrangert fellesmiddager og andre aktiviteter.

Nå er det imidlertid ingen asylsøkere igjen, og de som har fått opphold i Sandefjord skal i gang med skole- og universitetsutdannelse, om alt går etter planen.

LES OGSÅ: Bruker jula på å lære norsk

Fire lastebiler

Derfor er også Servants for Humanity lagt ned, men inntil onsdag var det altså fortsatt hauger og lass med klær og ting donert av gavmilde sandefjordinger.

Onsdag ettermiddag ble alt lempet over i en stor varebil, og kjørt til et lager i Oslo. Sammen med donasjoner fra andre byer i landet skal det kjøres ned til tre flyktningleirer på Lesvos, og det blir en tung last.

Saken fortsetter under bildet:

LITT VEMODIG: Frode Rustøy har blitt kjent med mange gode mennesker. Onsdag ble lokalet tømt for donasjoner.

LITT VEMODIG: Frode Rustøy har blitt kjent med mange gode mennesker. Onsdag ble lokalet tømt for donasjoner. Foto:

– Jeg hadde håpet på ett lastebillass, men vi kommer til å kjøre fire lastebiler ned, sier Geir Ove Kvalheim fra Holmestrand med et stort smil, mens han laster opp varebilen utenfor lokalene ved Hotell Atlantic i Sandefjord.

Det var han som startet innsamlingen, da han i starten av oktober la ut en status på Facebook hvor han ba folk donere varme klær, ulltepper og andre ting. Statusen ble delt rundt 1.500 ganger og responsen var enorm (se nederst i artikkelen).

LES OGSÅ: Farah (5) og Fatima (9) smakte rips for første gang

Positivt, men vemodig

– Det har hele tiden kommet folk som har villet bidra, sier Frode Rustøy når vi snakker med ham etter at siste søppelsekk med klær er lastet over i varebilen.

MYE KLÆR: Det var en solid haug med klær og andre gjenstander som ventet på å bli flyttet over i varebilen.

MYE KLÆR: Det var en solid haug med klær og andre gjenstander som ventet på å bli flyttet over i varebilen. Foto:

Igjen står et tomt lokale. Selv om det er positivt at flyktninger har fått opphold og behovet for asylmottak er mindre, så smiler ikke Rustøy akkurat fra øre til øre.

– Det er jo litt vemodig også. Det har vært fantastisk å bli kjent med masse fine folk, og i kjølvannet av dette prosjektet har vi fått til mange positive ting, sier han.

Det har vært et tett samarbeid mellom Lions og Byskolen, men mye av æren for at alt har gått så bra, gir han til flyktningene.

– Det er frivillige som har stått for dette, og de viktigste frivillige er flyktningene selv, sier Rustøy.

Artikkeltags