Utelivet har vært under press den siste tiden på grunn av strenge smittevernregler. Koronapandemien har ført til at en stor del av utelivet i Horten har måttet holde stengt. Nå som myndighetene har løsnet litt på regelverket, er det flere som ønsker å starte opp igjen.

– Jeg tror flere utesteder ønsker å benytte sola nå i disse dager, for å holde hjulene i gang, sier Huanhua Zhao, daglig leder for Pianobaren AS og Lt. Dons Cafe og Pianobar.

Han søker om å ha åpningstider fra 10.00 til 20.00 med salg av vafler, kake, smørbrød og drikkevarer.

Problemet er at det fremdeles skal holdes stengt hvis utestedet ikke er å regne som en restaurant.

Føler på urettferdighet

– Vi har et inntrykk av at alle ønsker å åpne nå, og det er jo forståelig, men kommunen kan ikke gi noen dispensasjon til den koronaforskriften som er satt, det har vi rett og slett ikke lov til, sier Henning Grimstad i Horten kommune.

Ifølge covid-19-forskriften skal følgende virksomheter holde stengt:

a) Serveringssteder hvor det ikke serveres mat. Serveringssteder omfatter kafe, bar, pub og utesteder som diskotek, nattklubb eller lignende.

b) Treningssentre, svømmehaller, badeland, fornøyelsesparker, bingohaller og lignende tilbud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det er jo en del som føler på litt urettferdighet, at de som serverer mat får holde åpent, mens de andre må holde stengt, men sånn er reglene. Utestedene kan selvfølgelig ta kontakt med kommunen hvis de lurer på noe, sier Grimstad til Gjengangeren.

Huanhua Zhao mener derimot at det ikke er noe problem å overholde smittevernregler på Lt. Dons.

– Vi tenker selvfølgelig sikkerhet nå i disse tider. Vi har stor plass, så med tiltak som maks personer to per bord og to meter avstand mellom folk, så skal dette gå bra.

LES OGSÅ: Alle hindringer er borte for bygging av ni helt nye boliger

Andre kommuner, andre tolkninger

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at Oslo kommune nå åpner opp for servering på utesteder.

– Vi legger oss på en vid tolkning av mattilbud. Hvis du er en liten ølbar som kan legge til rette for alle krav vi ellers stiller og har avtale med pizzasjappa vegg i vegg, kan du holde åpent, sier Næringsbyråd Victoria Marie Evensen, til VG.

Det betyr at de fleste utesteder i hovedstaden vil kunne finne måter å holde åpent fra og med onsdag 6. mai.

Må følge retningslinjene

Byrådslederen i Oslo sier til riksavisen at serveringsbransjen er innstilt på å følge retningslinjene.

– Vi er veldig klar over hvor ekstremt krevende de siste ukene har vært for bransjen, for alle de ansatte og for folk som har investert og er avhengig blant annet av alkoholservering, sier Johansen.

Næringsbyråden understreker at det er viktig at gjestene også er sitt ansvar bevisst.

– Vi må fortsatt holde avstand og være varsomme, slik at vi ikke får en utvikling som går i gal retning, sier Evensen til VG.

Horten venter

Ordfører i Horten, Are Karlsen, sier de har stor forståelse for at mange savner disse sosiale møteplassene, og at det er viktig for næringen.

– Jeg er derfor glad for at samfunnet og at mange av de stedene som har matservering, har åpnet opp igjen.

Han forteller at de har sett vurderingene til Oslo kommune, men venter også på hva som kommer av regler og føringer fra overordnende myndigheter denne uka.

– I forhold til smittevernvedtak har kommunelegen det siste ordet, men vi vil drøfte dette sammen. Vi har også dialog med bransjen. Mitt håp er at det snart vil bli vurdert som trygt å åpne de stedene som ikke serverer mat.