De foreløpige tallene fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet viser 89 tilfeller av den flåttbårne sykdommen Lyme borreliose, også kalt bare borrelia, i perioden fra januar til og med mai måned.

– Dette er kun foreløpige tall som ikke er kvalitetssikret ennå, men det kan tyde på en oppgang for disse månedene, sier epidemiolog og seniorrådgiver Solveig Jore ved FHI til NTB.

Man må tilbake til 1993 for å finne flere registrerte tilfeller enn i årets fem første måneder, med 90. Men tallet er ikke sammenlignbart siden alle borreliatilfeller i perioden 1993 til 1995 var meldingspliktige. Siden den gang har bare mer alvorlige tilfeller, såkalt disseminert borreliose, blitt registrert.

I fjor var det registrert 65 alvorlige tilfeller av sykdommen mellom januar og mai, mens det i 2016 og 2017 var henholdsvis 82 og 81 tilfeller i perioden.

LES OGSÅ: Lillann (40) har fått seg hund – og et nytt liv. Men Hannah (17) er blitt «arbeidsledig»

0,5 til 3 prosent borreliose-risiko

Av de registrerte borreliosetilfellene til og med mai i år, er flest registrert i Agder (21), foran Vestland (19), Vestfold og Telemark (8) og Rogaland (7). Færrest tilfeller er registrert i Nordland med null, etterfulgt av Troms og Finnmark (1) og Innlandet (3).

I 2019 ble det totalt registrert 488 alvorlige borreliosetilfeller. Det er en økning på 50 fra det forrige rekordåret 2017 (438). Det er også en klar økning fra 2018 da det ble registrert 421 tilfeller.

Borreliose forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi og smitter ved at flåttens spytt kommer inn under huden.

Siden ikke alle som får flåttbitt blir registrert, er det vanskelig å beregne andelen av dem med flåttbitt som får alvorlige flåttsykdommer, forklarer Jore ved FHI.

– Men studier fra Europa viser at det er rundt 0,5 til 3 prosent risiko for å få Lyme borreliose etter ett flåttbitt. Borrelia-bakterien er den som er mest utbredt i flåtten, sier hun.

LES OGSÅ: Flåttsesongen er i full sving – er kjæledyret ditt klar for en tur i skogen?

Større utbredelse

Det er ingen gode vitenskapelige undersøkelser om hvordan flåttbestanden varierer fra år til år, ifølge Jore. Derfor er det vanskelig å slå fast om det er mer eller mindre flått i år sammenlignet med tidligere år.

Men det Jore kan si med sikkerhet er at flåtten nå er lenger nord, høyere til fjells og mer i innlandet enn tilbake på 80-tallet.

– Endret utbredelse ser man også når det gjelder Lyme borreliose. Nå meldes det om borreliose-tilfeller med smittested fra Vesterålen, og det er en tydelig endring fra 80-tallet, sier hun.

Flåttsenteret: Ikke mindre flått i år

Nasjonalt kompetansesenter for flåttbårne sykdommer, ofte kalt Flåttsenteret, får henvendelser fra folk som har fått flåttbitt, spørsmål rundt flåttbårne sykdommer og vaksinering, i tillegg til spørsmål om diagnostikk og behandling fra helsepersonell.

Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret sier til NTB at det er vanskelig å si med sikkerhet, men at henvendelsene til senteret tyder på at det ikke er mindre flått i år enn i fjor.

– Det er vanskelig å si om det er mye flått i år siden det er ingen som går ut og teller, men det har kommet flere henvendelser fra folk som har fått 100 flått på seg og 300 flått på hunden. Jeg har inntrykk av at det er mer enn i fjor, men det er vanskelig å slå fast, sier hun.

Mange nordmenn planlegger ferie i eget land i sommer. For å unngå flåttbitt råder ekspertene blant annet folk til å bruke langbukser og dekke til anklene i områder med mye flått, smøre myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne, og de oppfordrer folk til å bruke stier i stedet for å gå i høyt gress, lyng og kratt i flåttområder.

(©NTB)