(nettavisen.no) Tesla-priskuttet i forrige uke har skapt store overskrifter og engasjement blant både bransjefolk og bilinteresserte. Allerede da nyheten ble kjent spådde investor Robert Næss kollaps i bruktbilmarkedet.

Ferske tall Nettavisen har fått fra Finn.no viser at gjennomsnittsprisen på annonserte Model Y har blitt barbert med 53.000 kroner etter at nyheten ble kjent.

Gjennomsnittsprisen for Model Y var 636 000 før 13. januar og 583 000 etter 13. januar og fram til dags dato. Det betyr store tap for Tesla-eierne sammenliknet med prisene før det store kuttet.

Tiden det tar før bilene blir solgt har økt med tre dager i snitt før og etter priskuttet.

Verditap

Forrige uke satte Tesla ned prisen på sin bestselger Model Y med opp til 120.000 kroner. Dermed sank prisen på den rimeligste modellen til 431.845 kroner.

Tesla oppgir riktignok en pris fra 399.990 kroner på sine nettsider, men den prisen er uten avgifter og gebyrer.

Daniel Standal Digernes snakket forrige uke med Nettavisen. Han hadde kjøpt ny Model Y til «gammel pris» og skulle nå selge sin gamle bil. Priskuttet gjør at han nå sitter igjen med verditap på to biler etter at Tesla kuttet prisene.

– Det mest kjedelige for meg var å utsette til nyåret med å selge fordi det virket lurt å vente på grunn av økte avgifter. Jeg sitter nå igjen med verditap på to biler.

Han sier han ikke er så oppgitt over verditapet på Model Y-bilen fordi han skal ha den i mange år.

– Men det er veldig kjedelig å måtte sette ned prisen på Model 3.

Foreløpig har han kuttet 35.000 kroner på opprinnelig salgspris, men annonsen har straks ligget ute i to uker uten interessenter. Dermed ligger det fort an til mer.

– Jeg tipper at jeg kanskje må sette ned prisen med ytterligere 15-25.000 kroner. Jeg hadde håpet å selge bilen for 400.000, realistisk var å få solgt den for omtrent 380.000, men vi er snart nede i 350.000 kroner.

Bilforhandler vil selge selskapet

Det er ikke bare privatpersoner som selger bil som har fått merke Tesla-priskuttet på lommeboka.

Bruktbilforhandleren «K bil» i Bærum gikk hardt ut mot Teslas priskutt på elbiler.

– Mange ler av Elon Musks mange stunt i bilbransjen, men alle som har en elbil i garasjen burde gråte. Vi har brukt ti år på å bygge opp selskapet og så bruker dødsengelen Elon Musk en dag på å felle oss, sa eier og daglig leder Magnus Groseth i bruktbilbutikken «K Bil» på Rud i Bærum til Finansavisen.

– Varelageret vårt på 31 millioner kroner falt ti prosent på flekken, la han til.

Etter at Nettavisen omtalte saken, oppdaterte Finansavisen saken sin med at Groseth ønsker å selge selskapet videre til noen med økonomiske muskler nok til å overta.