(Tønsbergs Blad)

Til helgen er det farsdag, og tid for å gjøre litt ekstra stas på fedrene. Men det trenger ikke å koste skjorta, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Historisk sett bruker vi mindre på farsdag enn vi gjør på morsdag. I år anslo Virke at vi skulle bruke rundt 60 millioner kroner totalt på blomster, konfekt, parfymer og andre typiske morsdagspresanger. Omsetningen til farsdag pleier å ligge en god del lavere, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: Banksjef Børre Grovan advarer folk mot å la seg lokke av forbrukslån

Tid er mangelvare

Forbrukerøkonomen mener farsdag bør handle om å gjøre noe hyggelig sammen.

– Tid er gjerne en mangelvare for han som har det meste. Derfor mener jeg farsdag bør handle om å gjøre noe hyggelig sammen, og gi en liten ekstra oppmerksomhet. Hva man skal finne på kommer an på om det gjelder far til dine barn eller om det er din egen far.

LES OGSÅ: Slik får du god økonomi i studietiden

Hjemmelaget kort

Dersom du skal kjøpe gave til faren til dine barn er dette Sandmæls beste tips:

– Er det snakk om far til dine barn er frokost på senga en sikker vinner. Når det gjelder gaver er det jo slikt at foreldrene setter stor pris på ting barna har laget selv. En idé er derfor å arrangere et lite verksted sammen med barna der dere lager et hjemmelaget kort og for eksempel en minnebok med bilder. Der kan også bake noe som far kan få servert på sengen. Mens dere har verksted kan far få en frikveld til å gjøre det han ønsker.

Sandmæl forteller at far sikkert vil sette pris på om dere planlegger å gjøre noe hyggelig sammen på dagen.

– La gjerne han få bestemme aktiviteten. Det kan for eksempel være en tur ut i marka med bålgrilling eller å ha hjemmekino med snacks i stua.

LES OGSÅ: Joda, det er faktisk lurt å spare

Den perfekte gaven

Dersom det er en påskjønnelse til din egen far, har Sandmæl disse tipsene:

– En god opplevelse kan være en gave som gir minner for livet. Å gi opplevelser, i stedet for ting, er den perfekte gaven til han som har det meste. Det kan være fjelltur, spille paintball, prøvekjøring av en kul bil eller lignende. Hva dere skal gjøre bør henge sammen med hvilke interesser faren din har, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: – Ting var så ille at jeg gikk med tanker om å ta mitt eget liv